7 septembrie 2017

July Gran Fondo - Vosgi si Turul Frantei

Sunt de vreo 15 ani in Germania si locuiesc destul de aproape de granita franceza. Am tot vrut sa merg si eu sa vad live Turul Frantei dar pana in prezent nu s-au aliniat planetele cum trebuie. De fapt nu am fost niciodata un mare fan dar daca am inceput sa ma dau pe cursiera am zis ca a sosit vremea sa bifez si experienta asta.

In iulie s-a intamplat evenimentul asta, etapa cu numarul 5 din Turul Frantei trece prin Muntii Vosgi in apropeiere de noi. Am ajuns acolo impreuna cu Dana, Mihai, Sebi si George. Am parcat intr-o localitate din apropiere si ne-am apropiat de traseu pe biciclete.
Impresii: in general fain, multa lume, mult mai multa de cat ma astptam eu. Sportul asta e extrem pe popular la francezi 18 de grade invers fata de Germania. Mare sarbatoare populara, toata treaba dureaza o jumate de zi. Cateva ore trec numai jandarmi pe motociclete, masini de sponsori, nebunie, pana la urma trece si plutonul de ciclisti pe care ii vezi 5 secunde.

La final e ca la spargerea targului, lume multa, agitatie. Nu stiu cine a castigat, ce echipe, habar nu am. Uitatul la sportul asta ma atrage la fel ca inainte de experienta live. Adica ii fain sa te dai cu bicicleta dar nu cred ca o sa rezist niciodata la televizor sa vad o etapa intreaga sau sa retin nume de biciclisti.
Dupa ce am vazut turul in carne si oase am zis sa facem si noi o tura de cursiere prin Vosgi. Mihai a ales un traseu de vreo 100km cu multa catarare si dusi am fost. A fost o zi caniculara, cu soare dogoritor, din fericire o parte a turei a fost prin padure dar si asa ne-am copt de caldura.

Privelisti faine, urcari si coborari prelungi, niste potoale si locuri faine de vazut. Ca de fiecare data ne-a placut mult pe la francezi si probabil ca o sa mai venim ba chiar o sa incercam sa facem o intrunire de vara pe langa clasica "Diaspora" de la final de noiembrie.
La final am adunat 103km cu aproape 2500m diferenta de nivel. Cred ca daca era tura cu 10km mai lunga cadeam  langa bicicleta ca o panseluta. In fine, daca aveti drum pe acolo tura e foarte tare.
Track: https://www.strava.com/activities/1070541259

Salutare!