13 iunie 2017

June Gran Fondo / Mautaschen

Nici o altă mancare svabeasca nu este la fel de populara si la fel de binecunoscuta ca Maultaschen. De fapt e un fel de adaptare locala dupa Ravioli sau Tortellini dar sa nu povestiti asta prin Germania de sud ca iese scandal.

Despre cum a aparut mancarea asta pe meleagurile germanice exista mai multe legende, mai mult sau mai putin adevarate. Ori au fost inventate de calugarii de la Manastirea Maulbronn, care incercau in timpul postului sa ascunda carnea in pastele fainoase, fie au ajuns in preajma manastirii datorita unor fugari religiosi sositi din nordul Italiei la final de sec. XVII.
Cu Dana si Mihai la Maulbronn, 03.06.2017
Nu ne-am propus sa dezlegam misterul, dar la propunearea lui Mihai si a Danei am zis sa ne dam intalnire la manastire, sa gustam din minunile astea si sa ne vedem un pic ca nu ne mai vazusem de ceva vreme.

Manastirea Maulbronn e la jumatatea distantei dintre noi. Eu aveam sa sosesc venind dinspre Heidelberg iar Mihai si Dana dinspre partile Stuttgart-ului. Am desenat un track pe gpsies, l-am pus pe ceas si dis-de-dimineata am plecat la drum, intalnirea fiind fixata la orele pranzului.

Prima impresie a fost ca gpsies deseneaza niste trasee traznet. Algoritmul lor e foarte bun, alege drumuri cat mai inguste si cat mai departe de tumultul traficului. Am pedalat pe drumuri agricole asfaltate unde numai eu si Sfanta Vineri eram, prin paduri si lanuri de grau dar si oarece podgorii.
Dupa vreo 60km si 800m+ am ajuns la manastire unde am dat si de prieteni. Pentru ca tocmai venea o ploia torentiala ne-am adapostit pe o teresa unde am stat la povesti la o farfurie de maultachen si niste beri cinstite.

Dupa ce a stat ploia si s-a mai uscat asfaltul am pornit fiecare catre casa. Drumul inapoi a fost mai simplu si am avut mult mai putin de catarat. Sub amenintarea norilor am ajus la fix acasa tocmai cand a pornit o furtuna de vara cu pereti de apa si vant puternic. Am scapat uscat!

La final am adunat 118km si vreo 1300m+ ( https://www.strava.com/activities/1019131860 ), am gustat produsele originale direct de la sursa legendei si am stat la povesti si planuri de vara. Din manastire nu am vazut mare lucru, astfel ca mai trebuie sa ajung pe acolo. Mai facem.

Salutare si toate cele bune!