21 aprilie 2017

Défi des Seigneurs

Tot am fost in ultimii ani prin Alsacia, ba la drumetie, la alergat, la o simpla plimbare si pare din ce in ce mai fain pe acolo. E mai liniste si mai salbatic ca in Germania iar oamenii si natura par mai aproape de realitate, nu e totul aranjat cu sublerul ca la vecinii de la nord.

Anul asta am ales sa iau parte la cateva ultra mai in apropiere de casa. Al doilea din seria de anul asta avea sa fie in Alasacia in Muntii Vosgi chiar in apropierea granitei. Dupa ce am fugit bine la inceput de an la Rodgau, urma conform planului un nou eveniment la inceput de aprilie.
Dimineata la start. Data si ora din poza sunt cu oile :) era 08.04.2017 / 06:50
Am ales Défi des Seigneurs, simplu de ajuns, doar la vreo 200km, peisaj simpatic si foarte asemanator Pfalzului unde ne cam petrecem sambatele de inceput de an.

Intro. (pre)Istoria si pregatirile

Am alergat finalul de iarna impreuna cu Michael, Lisa si Daniel reusind sa facem multe alergari lungi in weekenduri de 35-40km. In cursul saptamanii am mai fugit de la munca catre casa sau diverse alte potriviri logistice. In total am fugit de 3, maxim 4 ori pe saptamana reusind sa adun constant peste 200km pe luna.

Pentru evenimentul asta ne-am decis sa alergam toti trei in echipa si sa incercam sa ajungem toti la finish fara sa ne concuram. Daca nu ai trairi competitionale e chiar faina treaba asta, ne-am ajutat cum am putut reciproc, am povestit si timpul a zburat nebanuit de repede.
Echipametul folosit:
 • tricou tehnic al echipei
 • manecute, caciula, buff, manusi
 • geaca de ploaie (Salomon Bonatti)
 • pantaloni: Salomon Slab, scurti cu colant incorporat.
 • papuci Salomon Slab Wings 8. Ciorapi Falke.
 • rucsac: Salomon Advanced Skin de 5l.
 • frontala: Silva Trailrunner II. (nu am avut nevoie).
 • ceas: Garmin Fenix 3 (nu a trebuit sa reincarc)
 • mancare: am avut la mine Cliffbar dar nu am mancat decat 2 bucati. Puncte de alimetare binisor dotate, nu stralucit.
 • alte chestii: profilul traseului (se primeste la start), telefon, 1l apa, bete black diamond (folosite pe tot traseul).
Vineri am impachetet totul dis de dimineata si dupa o zi de munca am plecat direct spre Alsacia. Startul de da in localitatea Niederbronn. Am luat repede numarul de concurs si am dat o tura prin sat. Cam asa s-au gandit si ceilalti concurenti.La masa lume multa, restaurantul face greu fata cererii de haleala, dupa 1 ora de asteptare se rezolva si problema mancarii. Somn pana dimineata intr-un hotel din centrul localitatii.
M-am trezit pe la 5:30 si am inceput sa ma echipez atent sa nu uit ceva. Totul a decurs bine, la 6:30 eram la start unde am facut jonctiunea cu restul echipei.

Start si prima jumatate

Dimineata am infulecat ceva in camera iar la locul de start am intalnit tot poporul din Landau, am facut ceva poze, rasete, incurajari si start! La 7:00 pornim agale, o tura de stadion, un pic de sat si intream abrupt in padure. Primii km la inceput suntem cam incolonati si e destul de aglomerat. Treptat se face lumina iar dupa vreo 15km ramanem singuri.

Am alergat usurel pe poteci impadurite, e impresionant cata poteca au oamenii astia pe aici. Din cand in cand iesimi pe pajissti lungi cu multi pomi fructiferi, animale, case simpatice si mut soare. Inca de dimineata se face destul de cald si ramanem rapid numai in tricori. Pentru un inceput de aprilie chiar avem parte de foarte multa caldura.
Foaie tehnica

 • Distanta: 75km, 2500m+
 • Teren: poteca multa, forestiere, padure, pe alocuri pajisti alpine. 
 • Meteo: la 7:00 la start au fost vreo 10 grade. Peste zi poate fi cald rau pana la 25-30 de grade.
 • Obligatoriu: frontala, fluier, telefon, folie de supravietuire, haine de ploaie, 1L de lichid.
Pe la km25 am dat de primul punct de alimentare. Pentru ca eram pe la coada clasamentului nu mai era mare lucru de mancare pe aici. Am fi bagat ceva ciocolata dar noroc ca avem cate ceva in rucsaci. La primul punct de alimentare nu prea le-a iesit pasenta la francezi, la restul punctelor lucrurile au decurs mult mai bine.
Am avut parte si de  ceva bucati de asfalt unde papucii s-au descurcat foarte bine, in comparatie  cu speedcorss3 parca se alearga mai usor cand sunt portiuni de asfalt sau forestiere. In acelasi timp imi simt gleznele mai obosite dupa vreo 35km. Pana la urma e un compromis, papucii ideali nu i-am gasit inca.

La al doilea punct de alimetare aflat pe la km45 al cursei am poposit mai mult, ne-am refacut proviziile de apa si am infulecat cam tot ce era pe acolo. Intre timp ne-am intalnit si cu Gerhard, un alt memru al echipei si am continuat in trupa de 5 alergatori.

A doua jumatate

In partea a doua a concursului am intrat adanc in padure si nu prea am mai avut parte de pajisti sau livezi. In mare parte am alergat pe poteci dar au fost si bucati lungi de forestiere. Cu papucii nu am avut probleme, m-am simtit bine in ei. Am cam obosit in partea a doua si m-am miscat mai in reluare.

Finish. De la stanga: Eu, Daniel, Gerhard, Michael.
Din pacate Lisa a abandonat undeva pe la km 60 si am fost nevoiti sa continuzam fecioreste restul cursei. Daniel ne-a facut o surpriza, caci ramasese mai in spate cu idei de abandon dar si-a revenit si ne-a prins din urma pe ultimii 10km. Bucurie mare, cu zambetul pe buze am trecut toti patru victoriosi linia de sosire.  Am primit niste medalii mari de gresie (!) sa ne amintim de stancile de pe parcurs.

Outro

Concurs fain, trupa buna si amuzanta. Nu a fost cea mai buna zi a mea, dar intre timp distanta asta nu imi mai pune mari probleme. Un ultra perfect pentru inceput de an.


Hai noroc!