17 iunie 2016

Ljubljana

Dupa participarea la 100 Ultra-Trail Vipava Valley si o vizita de cateva zile pe litoralul croat am poposit doua zile in Ljubliana. Spre rusinica noastra nu am oprit prin capitala Sloveniei nici o data chiar daca am trecut de foarte multe ori cu masina prin apropiere in drum spre Germania, spre Croatia sau alte destinatii.

Avand pe chelie sa vedem in urmatorii ani toate capitalele din Europa era clar ca nu mai ratam Ljubljana. Zis si facut, luat hotel de pe booking.com, parcat chiar in buricul targului si gata, am ajuns!
Orasul e mic, cochet, foarte curat si plin de tineret. Chiar din primele ore ne-a lasat o impresie buna. Am avut parte de vreme faina, fara ploaie cu terase pline si atmosfera de studentie. Orasul are vreo 60.000 de studenti si e tot timpul in efervescenta.

Fain pe aici, ne-am plimbat prin orasul vechi pe toate stradutele si am bifat cam toate punctele de intereses turistic. Ne-a placut foarte mult si mie mi-a adus aminte de Timisoara. Bine, cu diferenta ca asta ar fi un fel de Timisoara aproape ideala. Totul e renovat si straluceste de curatenie. Atmosfera de k.u.k. provincial dar cu un fler aparte.

Ne-a placut foarte mult: tot orasul vechi, cetatea, verdeata, piata e geniala, cafenele de tip vienez si toate birturile pe unde am intrat, preturi decente. Ba chiar si la alergat a fost foarte bine. Am iesit in doua dimineti la fuga si in comparatie cu alti monstrii de orase, micuta Ljubljana e chiar relaxanta.

Cele doua zile petrecute in capitala slovena au fost un succes. Cum zicea cineva, e un fel de Praga fara mase de turisti si avea mare dreptate. Poate, cine stie, mai poposim pe aici.

PS: Cei mai frumosi ani sunt cei ce vor veni!