11 martie 2016

Praha

Am tot vrut sa ajungem pe la Praga si am tot amanat excursia asta. Nu stiu de ce ramasesem blocati cu impresia ca e la capatul pamantului si e mult de condus pana acolo. Drumul pana in capitala Cehiei s-a dovedit simplist: 4 ore pe o autostrada dreapta si aproape goala.

Am cumparat niste coroane inca din Germania sa nu mai pierdem timpul cu schimburi valutare. Vigneta am luat din ultima benzinarie nemteasca si dusi am fost! La granita Cehia/Germania inca nu se controleza si speram sa ramana asa. Problemele cu refugiatii sunt mult mai la sud, aici e liniste si pace.
Vineri pe la pranz am ajuns! Fain pe aici, ne-am tot plimbat prin orasul vechi in toate partile si am innotat in suvoiul de turisti. Chiar daca e martie e plin de lume din toate colturile pamantului. Pe primul loc sunt de departe asiaticii, urmati de rusi si restul lumii.Avem noroc de vreme frumoasa, e soare si caldut, ne plimbam in voie si admiram orasul. Catre seara ne retragem la o bere ceheasca si specialitati culinare din Boemia. Nu o sa insir repere culturale, cladiri si stiluri arhitectonice. Pentru asta exista wikipedia si un ghid bun de calatorie.
Apropos ghid. am avut o cartulie la noi care ne-a indrumat la niste birturi foarte faine. Macar pentru asta fac ghidurile de calatorie toti banii. Fara asta risti sa intii in diverse capcane turistice. Aceiasi poveste o stim si de acasa din Heidelberg sau din alte excursii.

A mai fost: "early bird" adica m-am trezit devreme in ambele zile si am dat cate o tura de alergare. Prima parte a debutat sambata cu o alergare prin orasul vechi la vreo 2 grade peste 0. Am fugit ca de obicei la pantaloni scurti cea ce a dus la mustaceli la receptie. In oras a fost de vis, nici tipenie, nici urma de armatele de selfisti.
Trepte, piatra cubica, poduri, un oras in care e perfect si de alergat. Prin parcuri se poate alerga chiar si pe poteci cu ceva diferenta de nivel. Am preferat insa sa admir arhitectura metropolei. La final: 10k.

Duminica inaintea plecarii a continuat spectacolul cu "early bird" de data asta pe o ploaie mocaneasca care a facut ca strazile sa arate si mai pustii ca in dimineata precedenta. A fost super si parca un pic mai cald. Am observat ca localnicii pasionati de alergare sunt incotsmaniti de parca ar fugi prin Antarctica. In cazul meu am adoptat o regula simpla, neinventata de mine: cand afara e plus - pantaloni scurti, cand e minus - lungi.
In rest, orasul e fenomenal, e una dintre atractiile de baza in Europa care nu mai are nevoie de reclama. De la noi se ajunge usor si sigur mai poposim prin zona.

Ghid turistic online: https://en.wikivoyage.org/wiki/Prague
Ceva poze de ale noastre: https://goo.gl/photos/pZjdh9fHUpipCBxHA
Alergari: https://www.strava.com/activities/508821122
              https://www.strava.com/activities/509703372

Hai noroc!