7 ianuarie 2016

Cateva carti despre alergare

La fel ca mersul la munte, roata sau coada de pruna, totul s-a inventat cu multa vreme inaintea noastra. Nu sunt sigur daca cititul unei carti despre alergarea montana ne face mai destepti dar sunt convins ca imbunatateste niste cunostiinte vagi si lumineaza in privinta unor solutii gasite deja cu generatii de pasionati inaintea noastra.

La capitolul asta nu am mai scris de ceva vreme. Intre timp am mai citit una-alta despre alergare, trailrunning si ultramaratoane. Daca va vine cheful de citit in sezonul iernos am pus aici cateva recomandari. Sunt convins ca mult popor a avut cartile astea in mana. Daca nu cu atat mai bine.

Scott Jurek, Steve Friedman - Eat & Run

Omul e o legenda in ultrarunning-ul mondial iar cartea isi merita pe deplin titlul de bestseller. Jurek isi povesteste aici viata de la copilaria intr-o familie modesta si toata evulutia sa de sportiv. Daca sunteti militati vegani o sa gasiti o gramada de informatii, retete si indemnuri. Pe mine nu ma pasioneaza subiectul decat minimal. Mi-a placut mult descrierea unor concursuri celebre ca Angeles Crest, Badwater sau legendarul Western States. Cartea motiveaza si te indeamna la alergare, chiar la alergari lungi. De departe cea mai tare recomandare, exista si traducere in romana!

Kilian Jornet - Sa alergi sau sa mori

Kilian Journet nu are nevoie de vreo prezentare. E cel putin la fel de celebru ca Jurek si mai contemporan.Am toata admiratia pentru sportiv dar cartea lui nu m-a impresionat decat in putine pasaje. Interesant "manifestul", povestile din copilarie, pe care le gasesc prea scurte. Mi-ar fi placut mai multe povestiri despre antrenament, concursuri, interactiuni cu oameni, etc. In principiu, merge de citit, interesant pe alocuri si poate ca am avut eu asteptari prea mari. Publicata si in romaneste.

Denis Wischniewski - Trail-Run

Denis e un tip foarte cunoscut in Germania si nu numai. E unul dintre pionierii alergarii montane si a concursurilor "de trail". Detine revista Trail Magazin si toti pasionatii de trailrunning din Germania il cunosc. In cartea asta o sa gasiti un adevarat manual de trailrunning incepand de la echipamant, tehnica de alergare, accidentari, antrenament. Daca esti la inceput de drum cu alergarea pe coclauri cartea asta o sa te indume foarte bine. Se poate citi doar in germana.

Dean Karnazes - Ultramarathon Man

Autorul face parte mai degraba din generatia lui Jurek. Carte lui m-a fascinat si am citit-o pe nerasuflate. Karnazes scrie despre anduranta, despre alergarile lungi. Cine e amator de distante mari o sa indrageasca povestile lui personale. El scrie cu pasinue, descrie trairile in detalii si toate greutatile in ultramaraton. cartea are ceva din povestile filmelor americane cu un erou care trece peste toate greutatile si devinen un sportiv redutabil. Despre antrenamente si pregatiri scrie putin. Recomandare 100%, aparuta si in limba romana.

Asadar, pune burta pe carte! :)