27 septembrie 2015

Skyrace Almersberg

Event-ul a picat pe facebook ca o bomba: 
"skyrace is not a sport, it´s a life choice" .... suim muntele pana ne iau foc gambele. sambata 26.09 incepe cursa de pe Almersberg. Nu are importanta daca e un record de viteza, de diferenta de nivel sau doar jogging, totul e permis.  Porneste catre varf cand doresti..
Asta doar in teorie, toata lumea stia ce se pregateste acolo: un nou RECORD!

Totul a inceput cu un articol in revista Trail. Redactorii revistei au pus piatra de temelie la cateva trasee abrupte, raspandite prin toata republica. Ideea e sa gasesti o panta abrupta de vreo 2-3km care sa se fie urcata de mai multe ori succesiv. Imediat au aparut si recordurile, paginile de facebook, grupe, echipe si s-a dat drumul la nebunie. 
100km de austostrada pana la skyrace
Almersberg e un munte in masivul Pfälzerwald. La baza lui se afla o sosea asfaltata si doua parcari. Din parcare porneste o poteca frumoasa pana sus pe varf. pe varf privelisti simpatice pana departe in Schwarzwald si Muntii Vosgi. Sunt 2km si aproximativ 350m diferenta de nivel. Datorita locatiei prielnice si a frumusetii traseului a fost ales repede ca unul din punctele fierbinti a "skyrace"-ului local.

In urma cu ceva vreme "francezul nebun" a ridicat stacheta  la 18 urcari si coborari succesive. Omul le-a facut intr-o zi ploiasa, fara prea mult ajutor si suporteri si reusita lui a fost cu atat mai spectaculoasa. Baietii din Pfalz au facut multe planuri cum sa bata recordul si s-au adunat sambata trecuta la baza muntelui.

Actiunea a inceput la 12 noaptea. Gripmaster si Christian au dat startul pe facebook. Gripmaster a venit tocmai din Bavaria si are sa incerce sa doboare recordul francezului. Tot pasionatii din zona aveau sa vina sa il sustina si sa alerge cu el cat mai multe ture. Recordul se clatina.
Doua ture cu Michael si Christine
Eu m-am trezit la 6. Chiaun de cap, m-am impachetat cu tot ce trebuie si am pornit inca in intuneric pe autostrada. La mijlocul drumului m-am bagat intr-o benzinarie sa iau micul dejun. Afara sunt 5 grade iar eu sunt in pantalonii scurti de alergare. Fac senzatie.

Cola 0, melc cu stafide, placinta cu branza, autostrada, viteza ajung la timp. La 8:30 sunt la baza muntelui. Gripmaster ia micul dejun tacticos langa masina (Gripmobil). De pe munte coboara Michael si Christine cu doua ture in picioare. Gripmaster e la tura cu numarul 8. Povestim un pic si ne apucam de treaba.

Urc impreuna cu ei catre varf. Toti se cam resimt, numai eu sunt odihnit. Nu ma dau viteaz si urc in ritmul lor, povestim vrute si nevrute, facem planuri de ture, treaba merge. Dupa aproape doua ore, niste poze si multe rasete facem 2 ture. Ceasul imi arata 8km si aproape 800m+. Michael se resimte cu un genunchi si deabia ajunge in vale. Ei se opresc aici. Gripmaster continua. Are deja 10 ture.
De la stanga la dreapta: trei sustinatori si eroul zilei
Intre timp s-a mai adunat lume pe traseu in "schimbul 2", Petra si multi baieti de la Landau Running Company (LRC). Eu mai vreau sa fac niste ture pana catre pranz. Mai reusesc doua. De data asta le urc mai in viteza si le cobor ca un nebun. Pe varf stam la povesti si facem poze. Eu am 16km si aproape 1500m+. Trupa se sustinere se schimba in permanenta. Apar alti alergatori iar cei obositi pleaca catre casa. Erou zilei ramane singurul reper fix.

La orele 13 ma hotarasc sa plec catre Heidelberg. Am o intalnire cu un prieten vechi si drag. As mai fi alergat dar treaba e antamata de mult. Opresc la aceiasi benzinarie si ma inviorez cu un energizant si ceva ciocolata. Peste o ora sunt acasa. Pana catre seara urmaresc mai departe toata povestea pe facebook. Din cand in cand cate o stire scurta sau o poza ne anunta ca totul e ok. Incercarea continua.

Tarziu in noapte aflu intr-un comentar ca recordul a fost doborat! 19 ture, 84km si aproape 6700m+. Pfuuuuaiiii...Bravo!