13 februarie 2014

Test: Silva Trail Runner 2

Meseriasii in ale alergarii spun ca treaba cu frontala e precum povestea cu imbracamintea: adica nu exista vreme proasta, doar haine nepotrivite. Prin urmare, pentru alergatorul montan am putea spune ca nu exista noapte, doar o frontala de proasta calitate.
Dacav-ati apucat mai serios de alergat, ati remarcat la fel ca mine, cele vreo 5 luni pe ani de bezna care ne inconjoara de prin noiembrie pana prin martie. Daca alergati numai prin localitati puteti sa o scoateti la capat cu luminile stradale sau cu o frontal ieftina. Daca iesiti la alergat prin padure sau pe munte va veti lamuri pe parcurs ca va trebuie o frontala mai serioasa.

In cazul meu atunci cand vin de la munca e bezna totala, iar clima in Heidelberg e mult mai ploioasa si mai cetoasa decat cea din Timisoara. Poate ca in lunile de iarna diferenta nu e chiar atat de mare insa toamna si primavara diferenta se face resimtita. Pana acum alergam cu o frontala de la Petzl foarte accesibila si simpla, modelul Tikka 2, in care am investit vreo 18 euro.Ma descurcam si cu ea insa o data cu antrenamentele lungi de trail m-am prins ca nu e chiar indeajuns pentru ce vreau sa fac.

Atunci cand alerg mai mult de 2 ore si incep sa obosesc nu prea mai disting cu acuratete ce se intampla la sol. Saptamana trecuta povesteam ca am facut o alergare de 5 ore prin Pfälzerwald si era sa imi rup gatul pe niste bolovani. Fiind Stan-patitul dupa o entorsa de anul trecut, ajuns acasa am inceput sa caut informatii despre frontalele de pe piata si s-a dibui un rapot pret-calitate cat mai bun posibil.
M-a scos din dileme o revista nemteasca de trail running la care sunt abonat si apare o data la doua luni. Intr-un numar anterior (6/2013) publica un test cu multe frontale si categorii de preturi care pornesc de la 19 si ajung pana la mult peste 300€. O sa sar peste frontale din primul segment de pret pentru ca despre astea m-am lamurit pe parcursul ultimilor ani din experienta proprie. Ca sa nu mai zic, nemtii find mai panicati, le considera periculoase pentru alergatul prin padure sau pe poteci si sunt recomandate numai pentru cazuri de urgenta sau prin oras, pe asfalt, etc.

O sa sar si peste clasa de lux, unde dupa parerea mea ce trece bine de 100€ si urca pana in Himalaya nu prea are sens. Cu cat urci mai mult in pret cu atat pare totul mai “fancy” iar pe partea de utilitate nu cred ca e o diferenta atat de uriasa. Adica cum dracu sa dau 350€ pe o frontala? Si daca scrie Lupine pe ea, ce? Dupa mintea mea se merita daca alergi in fiecare zi noaptea, esti un alergator profi sau ti-ai mutat toate activitatile in timpul noptii prin padure. Pentru “nivel hobby” e cam exagerat.
Astfel ramane calea de mijloc, care spre surprindera mea nu e cine stie ce bine reprezentata pe piata. Exista mai multe firme si diverse modele, mie mi-au cam ramas ochii la “Trail Runner II” de la firma suedeza Silva.  In primul rand pentru ca m-a impresionat la alergarea de saptamana trecuta, am facut un mic test cu frontala unui coleg si pentru ca despre modelul precedent “Trail Runner” am auzit/citit numai lucruri bune. Sa va zic aici pe scurt si intr-o traducere libera ce zice Trail-Magazin:

"Design nou si o mai buna performanta. Am putea spune ca e produsa de Apple! Pentru 70€ frontala devine un pont fierbinte. Ea lumineaza in modul economic 90 de ore - chiar daca aceasta intensitate nu prea ajunge pentru alergatul pe poteci. La maxima intensitate cu 140 lumeni - si asta e necesar - poate lumina 30 de ore. Trei baterii AAA sunt dispuse elegant intr-o caseta la ceafa. Cu doar 119g greutate e greu de egalat in raport pret / performante. O frontala care poti sa o iei cu drag la tine pentru ca ea face cea ce trebuie: lumineaza si iarasi lumineaza fara sa deranjeze. De remarcat: design, manevrabilitate. Lumina: 140 de lumeni care se intind perfect pe poteca."
Pentru ca eram deja convins ca o sa fie o alegere buna am comandat frontala la bike24.de iar o zi mai tarziu era deja sosita in Heidelberg. Firma de unde am comandat-o e destul de cunoscuta, are un site serios, se poate comanda si din Romania. Pasionatii de biciclete o cunosc foarte bine. Mai mult decat atat am prins si o mica reducere, frontala fiind la 60€ (pretul recomdat de producator fiind 70€).


PS: postul asta e dedicat prietenului meu EM, cel mai mare pasionat de "outdoor-gadgeturi" cunoscut de mine, care din pricina ghinionului si a unei accidentari mai serioase va trebui sa scruteze potecile de pe canapea luni bune. Insanatosire grabnica! Salutare, mult spor(t) si poteci fericite!