17 iulie 2013

Mittelberg

Pe parcursul saptamanii tinem un ochi pe site-urile meteo. Se pare ca de data asta va functiona! avem vreme buna in weekend iar planul nostru incepe sa prinda contur. Vrem sa mergem la Mittelberg in Austria sa ne punem cortul intr-un camping local si sa facem doua drumetii. Nimic spectaculos, doar ca e destul de greu sa puste vremea buna din Alpi cu weekendurile. De data asta s-a nimerit la fix.
In golul alpin langa Mittelberg
Cu cateva zile inainte ne-a trimis Sebi niste poze de ultima lui excursie pe acolo si se parea ca inca e o multime de zapada. Ne-am pierdut cateva ore in timpul saptamanii cautand intreg arsenalul de camping si niste echipament pe care nu il mai folosisem de la ultima noastra excursie in Pirinei. Pana pe joi aveam totul pus intr-o gramajoara considerabila.

Cu noi in excursie au mai venit Vika si Marina cu care am facut jonctiunea vineri pe la orele 16, cand am plecat voiosi nevoie-mare catre Alpi. Pana acolo sunt vreo 350km, nu ar fi cine stie ce daca toata treaba nu s-ar fi intamplat vineri. Dupa vreo 2 ore de la plecare constatam cu stupoare ca nu am parcurs decat vreo 60km. Suntem adanc infipti intr-un "Stau" traditional nemtesc, in apropiere de Karlsruhe, de unde ne extragem cu mare greutate.
Bocancii mei pe varful Geißhorn :)
Cu Sebi aveam sa intalnim in camping, el a sosit acolo mult mai repede cu trenul. Undeva pe la 11 noaptea intram si noi la campare si incepem montatul corturilor la frontala, actiune care se incheie destul de repede. Mai stam un pic de povesti, noaptea trece ca o secunda si ne trezim pe un cer albastru si temperaturi de tricou.

Aveam planul facut de acasa. sambata ne-am propus o tura mai lunga care avea sa ne suie pana pe varful Geißhorn, urmand apoi o coborare lina pana la cabana Mindelheimerhütte si din nou coborare pana in curul pamantului in Mittelberg. In total ne-am propus o tura de vreo 20 de km si aproximativ 1500m+ (detalii vezi pe track).
Mindelheimer Hütte
De la camping am purces la drum, am urcat o bucata de jnepenis si printr-o mica padurice pana in golul alpin. Pana aici am numarat vreo 3 cabane, asadar sa nu va fie frica ca muriti de foame sau sete, neamtul s-a gandit sa plaseze cate o cabana mult inainte sa va treaca prin gand la ceva de-ale gurii.

Super tare! prin golul alpin facem multe poze, trecem pe langa un lac pitoresc si ne oprim indelung pe granita dintre Austria si Germania intr-o sa sub varful Geißhorn. De aici urmeaza un urcus "in patru labe" pana pe varf dar privelistile de sus ne lasa fara aer. Pfuuua ce vreme frumoasa si ce noroc am avut! Vedem departe o gramada de varfuri si abrupturi jur-imprejur. Cu greu ne urnim de aici, mai facem niste poze si incepem coborarea catre cabana.
Desi e iulie e inca foarte multa zapada
Pana la cabana traversam niste petece uriase de zapada, eu am niste emotii sa nu alunec. Inca ma resimt dupa entorsa mea si imi e teama sa nu cumva sa calc stramb. Mergem bine si cam o ora mai tarziu suntem pe terasa cabanei hamesiti de foame. Daca la inceput suntem viteji si ne postam pe terasa, ne mutam cateva minute mai tarziu inauntru caci frigul ne ia repejor pe la sale.

Dupa popasul de la cabana, ponim vijeliosi coborarea spre Mittelberg. Lunga si greu resimtita in picioare, coborerea asta mi-a amintit de vechile probleme la coboraraile lungi. Mi-a fost teama si de glezne dar pana la urma ajungem teferi si destul de osteniti in vale. O ora mai tarziu suntem dusati, pusi pe sotii si in fata unei beri in camping. O zi minunata!
Cobor cu Scuba spre Mittelberg (diferente climatice rus/roman)
A doua zi ne invartim un pic prin camping. Tanti de la receptie vine pe la 10, platim si pornim in tura cu numarul 2. Cand esti plecat pe weekend daca nu esti masochist incerci sa faci o tura mai scurta. Asta daca vrei sa conduci in siguranta si sa fi un pic limpede lunea la munca. Noi am scurtat un pic planul initial si am ales o drumetie scurta care sa porneasca de la cabana Ifen sa urce pe vale pana pe varful Hahneköpfle. Coborarea am facut-o aproximativ pe acelasi drum (pentru detalii vezi pe track).

Ca sa folosim timpul la maxim, urcam pana la cabana cu telescaunul si economisim o ora de mers prin padure. Pornim direct din golul alpin si dupa vreo ora de admirat pereti gigantici din jurul nostru ajungem pe varf. Facem si aici poze nenumarate, radem un pic si admiram zarile. Ne aflam deasupra unui platou imens de calcare, punctat cu jnepenis. Mi-e imi aduce aminte de Crovurile din Valea Cernei. O zona foarte frumoasa care pe viitor trebuie un pic explorata.
De pe varful Hahneköpfle
Coboram din nou la cabana pe aproximativ acelasi drum, de data asta stabatem si padurea din Ifen. Stam indelung la povesti si pe nesimtite incheiem excursia pe terasa cabanei gustand din bunatatile locului. Au urmat aproape 4 ore de autostrada spre casa. Pe la 9 seara suntem in Heidelberg cu tolba plina de poze si impresii alpine.

La trasul liniei, a fost o super-excursie! Chiar daca pentru noi drumul pana acolo e destul de lung si chinuitor, distanta nu e chiar atat de mare si e accesibila cateva weekenduri pe an. Lunea sunt ceva probleme de concetratie la munca dar merge. Noi am mai vrea sa repetam experienta asta, poate ne mai iasa ceva escapade in august si in septembrie. Multumim Sebi pentru ghidaj!!!

Poate utile:

Salutare si mult spor(t)!