2 aprilie 2013

Drumetie de Pasti

De "Pastele nemtesc" avem liber de vineri pana luni. Ne-am tot socotit ce am putea sa facem zilele astea si din cauza temperaturilor scazute am hotarat impreuna cu Mihai, Dana si Scuba sa facem ceva drumetii scurte. Initial am fi tras noi o tura la Praga dar ne-am cam temut ca o sa inghetam pe acolo pe strazi. In ultimele saptamani temperaturile au scazut considerabil si de facto ne aflam in plina iarna. Termometrele trec greu de 5 grade ziua iar noaptea ingheata tot de parca am fi in ianuarie.
Inceput de drum in apropiere de Nothweiler
Chiar daca ne-am saturat de frigurile astea noi am zis sa fortam primavara si sa incercam totusi sa facem niste potecareala chiar daca vremea nu tine cu noi. Sambata am pornit toti patru la drum catre Pfalz. Am ales o drumetie cu start in apropierea granitei franceze pe care sa o traversam prin padure iar la final sa vizitam un mic orasel din Franta: Wissembourg.

Pe la 11 am parcat langa biserica din sat si am pornit in pas voios. Noi doi mai fusesem pe aici prin 2010, tura ne-a placut atunci mult de tot doar ca ne-am ratacit legendar la un moment dat si am balaurit creo cateva ore prin codrii francezi fara sa stim exact unde suntem. De data asta nu au fost probleme, fara frunze totul e ca in palma, nu prea poti sa te ratacesti.
Ruina Löwenstein. In departari Pfälzerwald ascuns in ceturi
Plimbarea noastra a inceput cu un urcus prin padure catre o ruina medievala. Pe tot traseul sunt trei ruine cocotate pe stanci inalte de gresie. Poteca stabate o padure de foioase amestecate cu pin care urca la fiecare din castelele astea. Primul din ele se afla inca in Germania, urmatoarele doua sunt pe teritoriul francez.

Am poposit un la fiecare dintre cele trei ruine: la Wegelnburg am facut o multime de poze si ne-am intersectat cu o grupa de pensionari care "topeau" o sticla de tarie; la Löwenstein am intrat deja in Franta am facut poze pe granita din padure, pe ruina si am admirat un pic departarile; iar la Fleckenstein am admirat ruina din exterior nu am mai intrat, aici se afla un mic muzeu amenajat special pentru copii.
Mihai privind catre "Col de Lischhof"
Drumul dintre ruinele astea se face printre stanci fotogenice de gresie, pe o poteca numai buna de o tura trailrunning, asa cum am decretat impreuna cu Mihai. Poate ar fi o idee sa facem in vara niste ture mai voinicesti de alergare in zona. Eu am in plan refacerea in ritm de trail a unor plimbari vechi care mi-au placut foarte mult. Ma gandesc in special in zona centala a Pfalzului, pe la Neustadt, mult mai aproape de Heidelberg. Dar pana atunci mai e cale lunga, deocamdata suferim un pic de frig, primul han intalnit fiind o mare bucrie caci ne mai incalzim un pic.
Fetele printre gresii si pini
La "Col de Litschhof" intram zgribuliti in han si facem o pauza mai lunga. Aici e o ferma franceza transformata demult in popas turistic. Printre fanete, livezi si locuri de joaca pentru copii are un aer aparte si chiar daca vremea e destul de inchisa e o priveliste frumoasa. Aici am mancat ceva si am pornit mai departe de data asta din nou catre Germania spre Nothweiler. La final de zi, ne-am dus la Wissembourg, un mic orasel francez unde de fiecare data merg cu drag. In oras nu era mare agitatie si a fost destul de frig. Nu am zabovit mult pe strazi, zgribuliti ne-am retras la o flammkuchen si un ecler iar catre seara am pornit din nou catre Heidelberg.

Duminica am schimbat locatia. Am mers tot in echipa completa la Gärtringen la Dana si Mihai unde am facut din nou un pic de drumetie. Luni de dimineata am mers la Bad Urach unde gazdele ne-au aratat un traseu frumos de drumetie cu o cascada impresionanta si o ruina medievala cocotata pe un varf. Bad Urach ne-a intampinat un pic mai friguros decat Pfalz-ul, de dimineata pamantul era inghetat, iar prin padure inca multa zapada si gheata.
Eu am pornit voiniceste doar cu un wind-stopper pe mine si mi-a fost destul de frig. Cu toate temperaturile astea scazute si pe aici ca si in Pfalz am intalnit multa lume, se pare ca poporul la fel ca noi s-a sictirit de iarna si de statul in casa si iese la plimbare in orice conditii.

Plimbarea ne-a dus pe marginea unei paduri la baza unui perete stancos de unde cade vertiginos un mic rau de munte formand o cascada nervoasa. In zona mai sunt si alte cascade mai mici, toate sunt un adevarat magnet pentru turisti, am vazut ca sunt o multime de trasee de drumetie in toata regiunea. Sus pe platoul din spatele caderii de apa e un mica cabana, ca peste tot in Germania cu ceva de-ale gurii. Noi nu am zabovit prea mult si am pornit mai departe catre ruina unui castel - Burg Hohenurach.
In curtea interioara a castelului
De la cascada pana la castel am mers agale pe un drum forestier iar ultima bucata a fost un urcus sustinut pana la intrarea in fortareata. Castelul e impresionant, construit la inceput de sec. XI si refacut de mai multe ori are o suprafata mare si privelisti largi peste toata reginunea. De asemenea s-au pastrat multe elemente arhitecturale si detalii decorative care ii ofera un aer romantic. De la castel am pornit catre parcare unde am incheiat excursia noastra.

Am mai poposit un pic in Rezervatia Schönbuch unde am stat la povesti in Naturfreundehaus (Casa prietenilor naturii) de aici. Cabanele astea sunt un fel de cabane sindicale, apartinand unei organizatii socialiste, parte a partidului SPD (socialistii germani). Sunt destul de multe si impanzesc toate regiunile de drumetie din Germania, cu preturi foarte bune, as spune chiar minimaliste. Pe langa mancarea foarte buna si preturile mici, se mai ocupa de marcarea traseelor turistice, proiecte de ecologie sau implicarea pensionarilor in diverse activitati in aer liber.
Poieni inghetate. In departare Burg Hohenurach
Undeva pe la ora 4 am ajuns din nou in Gärtingen unde ne-am despartit de prietenii nostrii Dana si Mihai si am pornit din nou la drum. De data asta catre casa spre Heidelberg. Multumim oamnenii! a fost un weekend super si chiar daca am inghetat putin ne-am simtit minunat iar plimbarile au fost foarte faine. Ne vedem in curand la Viena!

Toate pozele excursiei:
Salutare si mult spor(t)!