26 noiembrie 2012

Steinbruch Schriesheim

Weekendul trecut ne-am continuat prospectarea padurii din vecinatate pentru a incropii niste ture faine de trail running. Sambata am fost la potecareala cu Scuba, sa vedem cam pe unde ar fi potecile cele mai faine si cum le putem unii de ce am alergat pana acum. Duminica de unul singur am alergat o tura de 14 km si am inclus o poteca noua in tura mea de alergare.
Plimbare printre stanci
Ideea mea a fost sa alerg daca se poate prin sau in jurul carierei de piatra din Schriesheim. In ciuda tuturor avertismentelor pe care le vezi pe toti copacii, acces interzis, pericol, zona protejata, rezervatie, etc. e plin de lume, mai ales cataratori. Sambata am zis sa cercetam mai indeaprope situatia si sa ne lamurim si noi care e faza cu zona asta aflata la 1km de casa.

Mai intai putin istorie: in 1899 s-a inceput exploatarea zacamantului de porfir de aici. Undeva prin 1914 au inceput discutiile cu privire la protejarea peisajului, florei si faunei foarte active fiind clubul montane locale. Pentru ca nu prea mai era treaba rentabila, in 1967 se incheie exploatarea si natura incepe sa recupereze intreaga zona. Peretii de stanca cu o orientare sud-vestica devin o mare atractie pentru alpinistii din regiune si incepand cu anii 70 cariera devine cea mai mare zona de catarat din Odenwald.
Scuba cercetand niste fisuri
In anii 80 incep alte meciuri, se incearca protectia zonei si prin interzicerea cataratului. Cu ajutorul DAV si prin diverse studii se reuseste in anii 90 sa se ajunga la un compromis intre cataratori si ecologisti: cataratul e permis doar in anumite zone ale carierei, se interzice drumetia in cariera si cam orice alta activitate, accesul e permis doar cataratorilor pe un coridor ingust. Toate reguluile raman in vigoare pana astazi in plus din 2005 cariera face parte din proiectul "Natura 2000". Un prin succes a fost inregistrat prin 2000 cand au inceput sa se inmulteasca in cariera soimii calatori.
Vedere spre nord
Cu ocazia plimbarii noastre de sambata prin zona, ne-am informat si ce anume e protejat aici. La prima vedere e o vegetatie mai ciudata fata de padurea inconjuratoare datorita stancilor. Am citit un pic despre treaba asta si am aflat ca in cariera sunt o gramada de plante si animale protejate printre care tot felul de soparle, serpi, pasari care cuibaresc aici. Am facut o gramada de poze si am incercat sa folosim pe cat posibil coridorul indicat de ecologisti.

In teorie totul e super fain, noi am gasit in rezervatie si urme ale unor turisti mai certati cu regulile rezervatiei, doua vetre de foc se pare ca se mai si inopteaza langa peretii de catarat. Am vazut si un alergator care nu avea nici o treaba cu coridoarele alea si niste drumeti care la fel, nu cred ca stiau ceva de vreo regula. Cu toate astea, cariera nu e foarte vizitata, fiind mai mereu pustie, accesul se face destul de greu cu mici portiuni de catarare, iar in partile laterale mai accesibile au fost instalate niste garduri zdravene care tin la distanta drumetii. Un traseu foarte simpatic ocoleste toata cariera, din partea superioara din buza peretilor se pot face niste poze traznet, iar privelistea e impresionanta.

Am intalnit si un mosulica pus pe sotii, catarator cu state vechi pe la DAV care ne-a luat imediat la descosit, de unde suntem, ce facem aici, daca vrem sa ne cataram, daca stim regulile, etc. Pana la urma ne-am inteles binisor cu el iar la final l-am gasit chiar dragut si era dispus sa ne instaleze o mansa daca vrem sa ne cataram.
Turnul castelului din Schriesheim
Noi nu aveam in plan cataratul, am dat un ocol prelung rezervatiei, am facut niste poze si ne-am indreptat catre castelul din Schriesheim si mai apoi printre vii ne-am intors acasa mai lamuriti. Poteca care inconjoara cariera am introdus-o cu draga inima in traseul meu de alergat, face o bucla de vreo 3 km, jumatate e un single trail de toata frumusetea.

Duminica dis de dimineata am tras o tura de alergat de 14km, destul de clasic. Am urcat din Dossenheim catre varful Weißer Stein, apoi pe single trail pana la cariera, prin jurul carierei si din nou in Dossenheim cu o scurta abatere la ruina de aici. Poze nu am mai facut duminica ca mi-a fost lene sa mai car sapuniera cu mine. Catre seara am fost la European Outdoor Film Festival, care ne-a placut mult chiar daca am gasit unele filme mult prea extreme. Un festival foarte bun la care mergem de ani buni. Daca aveti ocazia sa il vedeti, nu trebuie ratat!

Cam asta a fost weekendul, abia asteptam sa vina urmatorul cand avem planificata o actiune de trail running in Pfälzerwald cu o trupa faina, de ziua nationala a Romaniei. Sa speram ca e vreme faina!

Niste "info":
  • despre aria protejata: un link
  • despre traseele de catarat din cariera din Schrieheim: un topo!
  • mai multe poze din plimbarea noastra am pus aici.
  • un track cu o tura faina de alergare/drumetie in zona.
Salutare si mult spor(t)!