17 septembrie 2012

Luxemburg


Weekendul trecut am vizitat prieteni dragi in Brüssel iar pe drumul de intoarcere am zis sa ne petrecem o jumatate de zi in Luxemburg. Pentru mine a fost pentru prima oara cand am ajuns aici, Scuba mai fusese in urma cu vreo 10 ani intr-o scurta excursie. Am mai bifat si eu, dupa multa vreme, o capitala europeana :)
Discovering Luxemburg!
Intre Brüssel si Heidelberg, Luxemburg se afla undeva pe la jumatatea distantei. Sunt cam 250km de pedalat pana am fost in Marele Ducat. Am plecat de dimineata din Belgia nu fara mici peripetii. Duminica a fost acolo ziua fara masini. Ni sa parut noua ca suntem cam singurii soferi pe toate strazile capitalei belgiene dar ne-am gandit ca e duminica. Ciudat chiar si pentru duminica era incredibil de pustiu pentru o capitala europeana.

Misterul s-a elucidat cand am fost opriti de un echipaj de politisti care ne-a explicat ca trebuie sa parcam masina pana la orele 7 seara si sa ne deplasam prin oras ca pietoni sau cu mijloace de transport in comun. Pana la urma cand s-au prins ca suntem turisti am primit o hartie pe care am lipit-o in geam si pe o ruta ocolitoare am fost scosi rapid din oras.
Hai-hui prin orasul vechi
Mai departe a fost simplu, autostrada belgiana trasa cu liniarul ne-a scos in Luxemburg. De la granita pana in capitala e o aruncatura de bat, ca de fapt intreaga tara. Inca de la inceput te minunezi de ordine si perfectiunea drumurilor. Intrati in oras am parcat intr-o parcare subterana, am purces la un centru de informare unde am primigt gratis o harta a orasului si ne-am aruncat in marea  de turisti de pe strazile din orasul vechi.

Impresiile au fost de admiratie chiar si pentru noi care traim in Germania. Fara nici o suparare dar statuletul asta e destul de mult peste vecinii sai. Totul e la locul lui, lumea e vizibil mai bine educata, nu doar imbracata, decat peste tot pe unde am ajuns noi si foarte relaxata. Chiar extrem de relaxata, un fel de mic rai intre dealuri impadurite.
Palatul ducelui
Relaxarea asta vine probabil din bunastarea celor care traiesc aici. Cateva chestii care le-am aflat despre Luxemburg: e tara unde salariul minim pe economie e undeva pe la 1700€; e tara cu cea mai mica datorie externa pe cap de locuitor din UE. Prin comparatie PIB-ul Luxemburgului e undeva pe 80.000USD, al Romaniei e pe la 12.000USD iar al Germaniei 37.000USD. Cam asta ar fi diferenta, care credeti-ma pe cuvant se vede la orice pas.

Despre oameni am mai zis ca sunt foarte relaxati, am mai observat ca sunt un amestec teribil de toate natiunile. Se pare ca aici jumatate sunt straini, romaneste am auzit la fiecare pas dar si alte alte popoare au ales tara asta ca loc de emigrare. Sunt multi portughezi, nemti, francezi, africani si mai nou multi est-europeni.
Relaxare totala in parcurile orasului
Arhitectura e impresionanta nu atat prin maretie si lux cat prin curatenie si ingrijirea fatadelor. Totul pare foarte nou si proaspat chiar daca sunt cladiri medievale. In orasul vechi e plin de terase care mai de care mai imbietoare, preturile sunt chiar si pentru un neamt destul de piperate.

Am colindat orasul vechi in lung si lat, am facut multe poze, am stat si noi la un citro pe o terasa, am mancat o inghetata intr-unul din parcurile orasului. Parcurile sunt si ele foarte frumoase! Catre seara am pornit din nou la drum catre Heidelberg inghitind rapid cei 250 de km. Inainte sa iesim din Luxemburg am facut si noi plinul la masina, aici benzina e 1,40€ nu 1,80 cat in Germania. Aaaa am uitat sa va spun: asta e tara care incaseaza cele mai putine impozite si taxe din UE... poate va tenteaza... pe mine sigur!

Mai multe poze din excursia noastra in Luxemburg: vezi aici!
Salutari din Heidelberg!