29 august 2012

Pitztal - drumetie


Am ramas un pic in urma cu povestile din august dar am revenit. Cum va povesteam in ultimele doua posturi, impreuna cu Mihai am plecat in Pitztal in Tirol sa facem un pic de potecareala si niste ture de bicicleta. Iesirile cu bicicleta le-am amintit in cele doua posturi anterioare astfel ca am ramas restant cu partea de drumetie pe care o sa o povestesc azi.
Panorama de la cabana Arzler Alm
Chiar in prima zi cand am ajuns, ne-am cazat in graba si am pornit in pas vioi sa facem primul contact cu Pitztal-ul. Am ales o urcare pe versantul stang al vaii catre cabana Arzler Alm. Am tot mers prin padure pana la marginea golului alpin pana langa cabana. Aici am facut o pauza de admirat panorama spectaculoasa peste  vale. Versantii sunt tare abrubti, catunele din vale par a fi undeva in fundul pamantului.

Chiar ma gandeam ca "atunci cand o sa fiu mare" o sa ma mut in asa o casa sa ma pun sa citesc si sa scriu chestii. Trebuie sa fie o mare lucru sa te trezesti diminata cu o astfel de panorama sub nas. Probabil tare fain in primii ani dupa care intervine plictiseala omului modern, dar totusi tare fain ar fi sa pot experimenta asa ceva, candva.
Uite ca si pe aici se practica
Dupa ce am degustat niste beri locale la cabana am mai urcat o vreme prin golul alpin dar nu am reusit sa ajungem pe nici un varfulet de pe aici din pricina timpului. Se apropia apusul soarelui si aveam inca o coborare lunga de facut. Poze multe, imagini deosebite, peisaj super! Am fost incantati inca din prima zi.

Pensiunea unde am dormit ne-a placut si ea tare mult. Ca peste tot in Austria am dat de oameni gospodari si primitori care stiu sa te faca sa te simti bine ca oaspete. Peste drum de pensiune aveam si un mic restaurant, statie de autobuz, totul la indemana. Am gasit-o fara probleme pe booking.com si a avut un pret foarte bun si conditii super.
Asa se vede lumea de la Brauschweiger Hütte - pfffuuu!
A doua zi de drumetie am pornit catre Braunschweiger Hütte. Asta e o cabana impresionanta, construita in buza ghetarului din Pitztal la o altitudine de 2758m. Nu stiu cata munca au depus oamenii astia la sfarsitul sec.19 sa construiasca cabana dar e dat dracu sa urci pana aici cu carca plina de materiale de constructii.

Noi am pornit de dimineata cu masina pana undeva la capatul vaii, unde se afla si ultima statie de autobuz, am parcat, iar de aici am luat-o pe jos pe un drum forestier spre cabana. In dreptul unor cascade nervoase am parasit drumul forestier si am inceput sa urcam pieptis. Pana la cabana sunt 1000m diferenta de nivel care trebuie macinati incet pe o poteca destul de abrupta. Pe bucatile mai expuse sau care ar putea fi dificile pe ploaie sau gheata austriecii au montat niste cabluri trainice.
Un colt de cabana, ghetarul si eu
Dupa aproape trei ore de urcus am fost sus la cabana. Aici multa lume, mancare, terasa, beri, cred ca in 10 ani o sa faca si un salon de masaj. Peisajul e bestial, jur-imprejur un ghetar, pereti de stanca si abrupturi. In apropiere se afla si un varf de 3023m - Jochköpfl, pana pe varf ar mai fi o ora de urcus, dar nu ne-am mai incumetat pana acolo. Am gustat din plin ziua insorita pe terasa cabanei iar la final am decis sa coboram pe ghetar iar de aici inapoi in vale.

Pe ghetar ne-a placut tare mult, ne-am zgaiat prin crevase, am facut o gramada de poze si am cam inghetat. In mijlocul ghetarului temperatura scade destul de mult si ai o usoara senzatie de frigider. Noi am coborat din nou printre suvoaie de apa catre drumul forestier, pe final ne-a prins o ploaie scurta ca un dus care a trecut in cateva minute. Seara am petrecut-o ca de obicei la crasma noastra unde am stat la beri si povesti lungi si faine.
Culoarea ghetii fara nisip si praf
In ultima zi de drumetie am ales sa urcam cu o telecabina pana la Riffelsee. Telecabina a fost vreo 15€ iar in cateva minute ajungi la marginea lacului aflat la aprox. 2230m altitudine. Majoritatea turistilor se opresc aici sau fac un inconjurul lacului. Noi am ales sa urcam o bucata pe unul din afluenti, pe o vale alpina care ne-a adus aminte de Fagaras. Peisajul a fost la incepu domol, un lac intins cu multi afluenti cate curg din toate directiile pe un platou plin de flori.
Lacul  si poteca din jurul lui
Noi am mai urcat o vreme pana am dat de o turma de oi unde am facut o pauza lunga de poze. Aici ne-am distrat foarte tare de oilea astea mult mai mari ca mioarele noastre dar foarte blande si cuminti. Probabil ca daca stau la poze primesc ceva de haleala de la turisti. Dupa o burta de ras si multe poze, am coborat din nou la lac iar de aici am mers la Riffelseehütte, o cabana frumoasa in coada lacului construita de sectia DAV din Frankfurt. Totul arata foarte bine si pe aici, impresionant, am mancat si noi ceva si am pornit spre telecabina.
Vreo asemanare? - am facut senzatie pe fb.
Cam astea au fost impresiile de drumetie din Pitztal. Mie mi-a placut mult, totul e bine pus la punct, cabane, marcaje, transport, etc. Va recomand zona cu caldura!

Alte chestii facute cu ocazia excursiei din Pitztal: