9 august 2012

Pitztal - bike


La inceput de august am fost impreuna cu Mihai Siman in Pitztal in Tirol. Una din excursiile noastre biciclistice de pe aici a fost traseul de mtb cunoscut sub demunirea de "Pitztal bike" care strabate valea pe toata lungimea ei.
Capatul vaii din amonte
Dupa ce cu o zi inainte Mihai a scos sufletul din mine pe Passo dello Stelvio in calendarul nostru mai era tura asta de mtb si niste trasee de drumetie. Traseul de mtb nu e unul greu sau cine stie ce tehnic. Porneste din capatul din amonte al vaii din catunul Mittelberg si coboara cale de vreo 42 de km pana in localitatea Arzl. Asta ar fi varianta tip concediu, daca va simtiti viteji puteti merge in sens invers, e ceva de urcat.

Ca logistica, treaba e foarte simpla. Pe toata lungimea vaii circula un autobuz cam o data pe ora, el transporta bineinteles si biciclete astfel se poate ajunge foarte simplu oriunde pe vale. Daca sunteti cazati in Pitztal, pe toata durata sejurului aveti transportul cu busul gratis. Foarte tare! Noi am ales sa mergem cu masina pana in capatul din amonte, am parcat, montat bicicletele, iar la finalul turei ne-am intors aici cu autobuzul.
Pregatiri de plecare
Ne-am trezit devreme, pe la 9:30 eram deja in capatul vaii montand bicicletele. Eu am avut ceva probleme cu un ventil rebel dar cu ajutorul danturii am reusit sa indrept situatia. Dupa ce ne-am tot invartit pe aici si pregatit caii de drum am pornit vijeliosi la vale.

Drumul e in mare parte un forestier in stare impecabila, punctat din cand in cand de bucati de poteca sau mic bucati de asfalt. Traseul trece pe ambele maluri ale apei, prin padure, pajisti, mici catune si chiar printr-un mic sector de chei spectaculoase.
Vacutele scotiene, mici si paroase
Ne-am oprit de mai multe ori pe traseu, fie sa admiram peisajul fie sa deschidem diverse porti sau garduri pentru animale. Pe o pajiste chiar la inceputul vaii am vazut niste vacute mici si paroase despre care am citit in wikipedia ca pot ierna afara fara probleme. E prima oara cand le vad in carne si oase asa ca le-am fotografiat pe indelete.

Drumul e frumos pe vale, pe ambii versanti sunt de admirat varfuri inalte de aproape 3000m, cascade spectaculoase iar catunele austriecilor sunt si ele de invidiat. Ne-am miscat tare repede pe aici, timpul zbura fermecat de frumusetea locurilor. Spre capatul vaii am intrat in sectorul de chei, unde am mai facut o mica pauza de fotografiat si ne-am mai indulcit din zmeura si ciresele(!) locale.
Un pod vechi si un "cube" ca nou
A urmat o bucata lunga de urcus pe care eu am digerat-o cu greu, resimtindu-ma dupa "Golgota" de o zi inainte dar am avut noroc nefiind o urcare foarte lunga. Ultima bucata a fost o coborare frumoasa pana in Arzl unde am incheiat tura. Lihniti de foame, am incercat sa gasim o terasa dar nu fost posibil, ori am nimerit noi la o ora nepotrivita ori localitatea e doar un punct de tranzit fara prea multe chestii turistice.

Ne-am salvat la supermarketul de langa  statia de autobuz unde am mancat cate ceva iar vreo jumatate de ora mai tarziu eram in autobuz catre Mittelberg. Aici ar mai fi de precizat ca mersul cu autobuzul pe vaile astea e destul de aventuros, soferul nostru era probabil un fan de formula 1 sau ceva de genul asta, mie unul mi-a stat inima in loc de vreo cateva ori iar gandul si coada ochiului erau proptite de bicicletele atarnate pe spatele autobuzului.
Capela cu bicicleta, in stanga sus CIRESE (in august)!
Cam asta a fost traseul "Pitztal bike", despre iesirile de potecareala o sa povestesc in zilele urmatoare de indata ce gasesc un pic de timp pentru scris. Niste poze din tura de mtb: aici!

Salutare!