1 mai 2012

Halbmarathon Heidelberg


Pe numele sau oficial SAS Halbmarathon Heidelberg a avut loc duminica trecuta. Am participat si eu iar impreuna cu Mihai, Liviu si Adrian am incropit o trupa de alergatori romani. Fetele nu au participat fiind intr-o perioada "de tanjeala". Se prea poate sa se fi strecurat si alti romani neobservati in cursa, noi nu am bagat nimic de seama.
Echipa romanesca la Halbmarathon Heidelberg 2012
Concursul in sine e unul dintre semimaratoanele cu nume sonor in Germania, participantii sunt redusi la vreo 3500 datorita ingustimii strazilor din orasul medieval iar locurile se termina ca painea calda cam in 24h de la deschiderea inscrierii. Noi am fost cu bagare de seama si am reusit sa ne inscriem fara probleme. Taxa de participare costa 23€/persoana in banii astia se include pastratul bagajelor, pasta party, dusuri. Tricoul de participare nu e inclus in pret costa 24€ insa arata foarte bine. De asemenea nu se acorda medalii la finalul cursei cea ce uneori a fost criticat pe bloguri si site-uri de profil iar diplomele se pot obtine de fiecare participant online in format pdf.

Atmosfera estivala pe plaja orasului
Eu fiind localnic, Mihai si Liviu au sosit in Heidelberg cu o zi inainte si am avut parte de o tura prin punctele turistice fierbinti ale orasului. Cam atipic pentru perioada asta a anului sambata dinaintea concursului am avut parte de peste 30 de grade si ne-am cam facut probleme pentru ziua urmatoare. Ne-am hidratat bine prin oras cu diverse chestii iar catre seara ne-am luat numerele de participare si ne-am inchiriat cipurile de concurs. Cipurile astea se inchiriaza platind o garantie de 30€ urmand ca la finalul cursei sa iti recuperezi 25€.
Undeva la kilometrul 2 prin orasul vechi (Haupstrasse)
Traseul in sine e lucrat cu mult cap si nu e de mirare caci organizatorii se afla in cel de-al patrulea deceniu de activitate al concursului. Orasul e situat intr-o vale adanca pe malul raului Neckar. Startul se da din apropierea Pietei Universitatii, cursa strabate orasul vechi, traverseaza Neckarul de doua ori si urca pe ambii versanti ai vaii oferind privelisti uluitoare asupra orasului si a celor mai importante obiective turistice de aici. Partea de drum forestier a cursei e de asemeni foarte atractiva, drumul e foarte bine intretinut, padurea e deasa si umbroasa si ofera un plus de alternata intre alargare montana si cursa urbana. Diferenta de nivel al cursei ar fi de aproximativ 530m pe asfalt, piatra cubica si drum forestier.
Liviu cel vijelios
Dimineata la 8 ne-am pornit spre centrul orasului care deja roia de alergatori. Am gasit repejor un loc de parcare in apropierea centrului si am pornit spre start unde am facut jonctiunea cu Adrian care venea direct de la Stuttgart. Ne-am minunat un pic de cata lume e pe aici, ne-am interesat unde e startul si ne-am incalzit un pic in curtea unei biserici, loc unde am stabilit sa ne intalnim si la finalul cursei. Startul a inceput la 9:15 fiind organizat in mai multe blocuri valorice, noi am pornit la 9:25.

Primii 7km sunt relativ pe teren drept, prin orasul vechi apoi pe un pod si prin cartierul Neuenheim. Dupa acesti 7km care au trecut pe nesimtite si datorita publicului numeros care ne-a ovationat neintrerupt a urmat partea mai grea a concursului pe versantul drept al vaii. O prima urcare de la km8 la km11 mi-a pus suflul la incercare. Pentru mine a fost destul de greu, toata iarna m-am antrenat numai pe plat iar urcarile astea m-au cam terminat, de vreo cateva ori a trebuit sa fac pauze de mers in timpul bucatilor mai abrupte. Impreuna cu mine a alergat aproape toata cursa Adrian cu care m-am potrivit de minune la ritm, el chiar am observat ca era mult mai viguros pe urcari.
Mihai pe sprintul final urmarind gazela
De la km11 a urmat o coborare de vreo doi km de forestier pe care am zburat. Multimea de participanti facea destul de greu loc unor depasiri rapide dar cu mare bagare de seama se putea depasii chiar la viteza mare. Undeva pe la km12-13 a umat urcarea cu numarul 2 printre case si o multime frenetica. Mie urcarea asta mi s-a parut cea mai grea cu toata ca a fost destul de scurta. In varful pantei am alimentat din nou cu apa si ceva izotonice si iarasi am accelerat pe o coborare.

Am trecut din nou raul de data asta pe versantul stang al vaii pe un pod plin de lume. La capatul podului era o fanfara care canta fara incetare o muzica ritmata care parca mi-a dat aripi. Lume ca la balamuc, cu pancarte, steaguri, tobe, o atmosfera de vis. Unii localnici ieseau din proprie initiativa cu tavi cu fructe, cuburi de zahar sau pahare de apa, toata lumea aplauda si striga... impresionant!
Subsemnatul alergand ultimul kilometru
Undeva la km16 a inceput si ultima urcare care avea sa ne duca realtiv lin pana sus la castelul din Heidelberg cale de vreo 3km. Si de aici am avut privelisti frumose spre castel si intregul oras, spre versantul opus al vaii si spre intreaga campie a Rinului. In capatul ultimei urcari Adrian a acuzat mici carcei si ne-am despartit, eu mi-am dat drumul mai rapid in vale catre centrul orasului iar el a ramas la jumatate de minut in spate.
Adrian tot la ultimul kilometru
Dupa coborarea asta abrupta de la castel in orasul vechi am intrat pe ultimele sute de metrii printr-un tunel de oameni care ovationau cat ii tineu gura. Pe langa asta din nou tobe, muzica, diverse aparate de facut zgomot un adevarat vacarm. Prin tunelul de oameni am avut impresia ca simt cum vin din ambele parti valuri de caldura spre mine. O senzatie care nu am mai intalnit-o pana acum fiind la primul concurs cu atati spectatori. Dupa baia asta de multime unde am zarit si fetele care ne faceau poze si ne strigau cat le tinea gura am ajuns rupt pe linia de sosire. Aici mi-am croit drum printre miile de alergatori am baut repede doua pahare de apa si am pornit spre punctul de intalnire.
Prima fata! cu un timp de 1:27:34
A urmat o mica sarbatorire a evenimetului, multe poze si amintirea unei zilei minunate. Heidelbergul a aratat ca poate organiza un semimaraton cu o atmosfera teribila unde sper sa alergam pe viitor cati mai multi compatrioti. Echipa noastra din 2012 s-a tinut tare iar Liviu a obtinut chiar un rezultat bun, pentru mine inca de domeniul SF-ului. Felicitari tutoror si multe multumiri fetelor caci fara pozele lor blogul asta ar fi fost mult mai sarac. Un gand de multumire si miilor de locuitori ai orasului care ne-au sustinut frenetic! 

Iata rezultatele noastre:
Liviu: 1:45:53 / Mihai: 2:01:46 / Eu: 2:04:17 / Adrian: 2:04:44
Salutari din Heidelberg si mult spor(t) !!!