30 aprilie 2012

Agua Caliente Indian Reservation


Dupa minunatele zile petrecute in Grand Canyon am pornit din nou la drum. De data asta am luat-o spre vest, planul era sa fac o pauza de trei zile in Palm Springs iar cu baza aici urmand sa cercetez imprejurimile. In epoca digitala in care traim, a fost simplu sa gasesc toate informatiile de care am nevoie, in apropiere de Palm Springs se afla rezervatia indienilor Cahuilla, celebra prin faptul ca pe teritoriul ei se gasesc cateva canioane pline de palmieri. Asta a devenit si obiectivul meu alaturi de batut strazile din Palm Springs in lung si lat plus multa baie in piscina motelului.
Despre Palm Springs ar fi o gramada de lucruri de povestit. In principiu aici incepand cu anii 60 e locul in care multe staruri americane isi petrec "iarna" californiana. Locul e in desert iar temperaturile sunt mai ridicate decat pe coasta. la asta se adauga un aer de lincezeala al orasului, o senzeatie de aerisit amestecata cu un fler european. Poti sta la o cafenea sau pe o terasa pe strada principala cum nu poti face in multe orase americane. La toate astea se adauga un mic muzeu de arta, o gradina botanica, un mic parc foarte simpatic plus canioanele indiene.
Mie mi-a placut foarte mult Palm Springs si as mai reveni aici cu placere. Am petrecut trei zile frumoase cu un cer senin si temperaturi estivale. Motelurile au in general toate o piscina cu apa incalzita si preturi accesibile astfel orice pretentie iti cam este indeplinita. Avand ca baza un motel aproape de centrul orasului am pornit la explorarea canioanelor indiene si implicit a rezervatiei de aici.

Rezervatia indiana de aici se numeste Agua Caliente si cuprinde un teritoriu de aproape 130000kmp unde tribul este proprietarul intregului teritoriu. Rezervatiile astea functioneaza ca un stat propriu au un fel de politie a lor "Tribal Ranger" care are si rolul de salvamont al parcului natural. Pentru turisti se percepe o taxa de intrare in rezervatie iar prezenta aici a turistilor este permisa pana la ora 17.
Oamenii au avut un mare noroc caci rezervatia lor se suprapune cu o zona extrem de frumoasa unde se pot face o gramada de drumetii. Exista trei canioane principale si multe alte poteci de vale sau de creasta toate intretinute si marcate de membrii comunitatii. De asemenea au si un centru de informare turistica cu tot ce trebuie: harti, pliante, suveniruri, ceva de-ale gurii. Aici sunt prezenti si cativa rangeri pentru orice eventualitate.

Temperaturile sunt foarte ridicate iar apa este prezenta doar pe alocuri in canioane de aia trebuie mers pe aici cu bagare de seama in plus peste tot am vazut afise care avertizeaza ca regiunea este populata bine de serpi cu clopotei. Trebuie mers cu ochii mari ca niste lanterne, eu am avut noroc nu am vazut niciunul caci am o frica necontrolobila fata de astfel de vietuitoare.
Ziua de drumetie am inceput-o devreme, la orele 8:30 plateam deja cei 7 dolari pentru intrarea in rezervatie iar peste vreo jumatate de ceas eram deja in centrul de informare. Aici am primit o harta cu toate traseele marcate din rezervatie. Eu am ales doua trasee scurte care cuprind doua canioane si o scurta bucata de creasta deasupra unuia dintre acestea.

Tura a durat cam 6 ore iar poteca m-a purtat printr-un sector de chei plin de palmieri. Senzatia e foarte ciudata, in interiorul canionului e racoros si foarte multa umbra mai ales in zonele in care apa e prezenta. De indata ce ai ajuns in afara lui temperatura creste extrem de mult iar totul in jur e de o uscaciune de necrezut. Din cand in cand o floare dintr-un cactus iti aminteste ca totusi te afli pe Terra. Impresionat e si faptul ca desii aici jos te topesti de caldura pe varfurile din jur se poate vedea inca multa zapada. e absolut ireal, ma gandeam ce senzatie trebuie sa fie sa faci o tura catre unul din varfurile de aici plecand dintre cactusi si 30 de grade cu tinta un varf inzapezit, trebuie sa fie tare interesant.
Am intalnit destul de multa lume pe traseu si o gramata de alergatori. Se pare ca foarta multa lume din Palm Springs foloseste rezervatia indiana si traseele bine marcate si intretinute de aici pentru ture de trail running. La finalul turei mele m-am mai oprit inca o data la centrul de informare turistica unde m-am bucurat de umbra deasa. Aveau si doze reci de cola light asa ca indienii astia mi-au cucerit inima.

Mai multe poze din Agua Caliente: click aici!

Alte plimbari si drumetii cu ocazia asta prin SUA: