3 octombrie 2011

Clipe libere in Catalunia


Dupa zilele de trekking din Pirineii Centrali ne rezervam o zi sa vedem imprejurimile. Vizitam localitatea Torla aflata la 1km de campingul unde am fost cazati. Fain pe aici. Arhitectura traditionala, totul e de piatra chiar si placile de pe acoperis. Ne-a ramas gandul la ofertele agentiilor de canioning, de kaiak sau rafting, sunt multe canioane in zona si deja facem planuri pentru un eventual concediu viitor.

Ultima noapte din Pirinei nu mai e asa blanda cu noi. Pe la 2 incepe o ploaie de vara in suroaie care nu se opreste pana in zori de zi. Nu am mai dormit demult in cort niciunul dintre noi iar zgomotul facut de ploaie pe prelata cortului ne ucide si ultima speranta de somn. Dimineata arata totul de parca nu a plouat niciodata. Doar prelata cortului o impachetam uda, la primul popas o sa o scoatem noi la uscat. Platim campingul si pornim pe drumuri de munte prin Aragon. Drumurile pe aici sunt frumoase ca peisaj si foarte libere. De fapt cam toata regiunea e cam libera. Vedem multe sate de munte aproape total parasite, tineretul a plecat de mult spre orase.
Detalii de prin zona
Raurile sunt involburate si negre, ploua rar pe aici iar atunci cand ploua apa are nevoie de vreo cateva zile sa se limpezeasca. Dupa vreo ora de condus iesim din zona montana a Aragonului si intram in patria fructelor si legumelor: cat vezi cu ochii sere si plantatii de caisi, peri, meri... Totiul e industrializat, cu toate astea, localitatile sunt cam prafuite si triste, satele de munte au totusi farmecul lor.

Trecem si de Barcelona si intr-un final suntem pe Costa Brava. Facem o pauza sa uscam prelata cortului iar jumatate de ora suntem la hotelul nostru din Tossa de Mar. Aici am mai fost de vreo cateva ori in ultimii ani si nu prea mai sunt secrete. Gasim cu putin noroc o parcare gratuita, alfel fara 10-15€/zi nu scapi, in cateva minute suntem cazati. Am ales de data asta un hotel in orasul vechi, rezervat cu mult timp pe booking.com am iesit tare bine.

Pentru mare, soare, snorkeling am rezervat 7 zile. Locul preferat de stat la soare, baie si toate cele a ramas plaja noastra preferata: Cala Giverola. Asta e la 10 minute de condus din Tossa spre nord. E super, are tot ce iti doresti, un pic de nisip, stancarie, un mic restaurant, toalete si celebrul steag albastru oferit de UE. Aici am petrecut cea mai mare parte a zilei pana seara.
Mediterana cea insorita
Serile le-am lalit prin Tossa pe terase cu vin catalan si potoale traditionale, pe cat posibil. In afara de Tossa si plaja am mai vizitat doua sate superbe din regiune. Primul a fost Pals. Aici am mai fost, arhitectura superba cu un aer medieval desavarsit, un pic prea turistic poate.
Prin Pals
Cand am ajuns la Pals, tocmai era un targ de vechituri in plina actiune, ce fain a fost! Ne-a placut pe aici, am fi cumparat tot ce era pe tarabe dar ne-am abtinut. De aici am mai explorat cateva localitati de pe coasta unde inca nu am ajuns cu alte dati: Begur, Tamariu plus cateva plaje mai ascunse. Arata bine si pe aici totusi am revenit la plaja nostra preferata.

Intr-o alta zi ne-am intalnmit cu Adri (salutari!!!). Am fost impreuna la Peratallada, un sat cu o arhitectura medievala super pe care fara informatiile ei de insider nu l-am fi vazut probabil niciodata. Fain pe aici, am stat la povesti si ne-am plimbat pe stradutele inguste... promitem ca revenim candva!

Am inteles ca localitatea principala se cheama Forallac. In jurul ei graviteaza mai multe satuce medievale, fiecare avand o arhitectura deosebita. Poate candva in viitor o sa le vedem pe toate: Forallac, Fonteta, Peratallada, Vulpellac, Canapost, Sant Climent y Santa Susanna de Peralata, Fitor. Pentru cine vrea mai multe detalii am scanat doua brosuri aduse acasa ca sa fiu sigur ca nu se pierd: prima si a doua (format pdf).
Biserica din Peratallada
Asa pe nesimtite au trecut cele 7 zile de mare. Ne-am impachetat din nou si am pornit sa traversam din nou Franta. Inca o data ne-au rupt francezi cu taxele de autostrada dar macar de data asta ne-am simtit super bine ba chiar am jucat cateva partide de "boules" prin parcari. Asta e un joc pe care l-am importat de data asta. Cu pauze lungi si dese, spre seara eram deja in Heidelberg.

Alte poze de prin Catalunia: vezi aici.

Concluziile noastre dupa concediu:
  • Pirineii sunt bestiali! Fara nici o retinere. E cald si bine, ploua rar iar ca obiective este totul pentru toti: canioane, varfuri de peste 3000m, ghetari, potecareala, rafting, caiac... de toate.
  • Satele traditionale de prin Spania iti raman adanc pe retina si merita vizitate, daca se poate cu un localnic, altfel mai pierzi una-alta.
  • Comparativ cu alte tari din vest preturile sunt omenesti. Noi sigur mai mergem!