25 mai 2011

Roma


De curand am avut sansa sa ajungem la Roma. Patru zile de vis intr-o capitala celebra. Nu stiu exact cu sa incep ca am cam fost coplesiti. O sa incep cronologic cu unele detalii care ar putea fi folositoare celor care ajung prin cetatea eterna.

Drumul pana acolo l-am facut cu o companie low-cost, Ryanair. Pentru ca am luat biletul cu vreo jumatate de an inainte a costat vreo 80 de eurones pentru doua persoane. Pana la aeroportul Frankfurt-Hahn am mers cu masina, parcarea a fost acceptabila si ea 3euro/zi. Sunt si autobuze pana acolo dar ar fi fost si mai scump iar ca durata am castigat vreo cateva ore. Preturi pentru parcari si alte detalii le-am luat de la ei de pe site.
Clipe libere in doi pe langa Trevi
Zbor scurt de doua ore, ne-am aruncat ochii pe niste reviste, am admirat Alpii de la inaltime, marea, Apeninii... Roma. Aterizarea e super tare din avion se vad o gramada de atractii: stadionul olimpic, vaticanul, Coloseum, cam tot... Vreme bestiala, ehh ... insorita Italie, 25 de grade si nici o scama de nor. Asa avea sa fie in toate cele patru zile petrecute aici.

Detalii despre cum se ajunge de la aeroport in oras si despre transport in general, fiind mai multe variante le gasiti descrise bine pe Wikitravel, eu o sa descriu doar varianta aleasa de noi. Din aeroport (Ciampino) pana in zona centrala la Gara Termini am mers cu autobuzul celor de la Bus Shuttle. Biletul e 8 euro dus-intors plecare din fata terminalului si oprire pa lateralul garii Termini. Durata difera in functie de trafic, la noi cam 40 de min. In rest prin oras ne-am miscat doar cu metroul, sau pe jos, un bilet e 1 euro si e valabil 75 de minute.
 
Italian style :)
Cazarea e chestia mai complicata la o excursie in Roma. Noi am ales un hotel in Termini pe considerentul ca suntem aproape de metrou si putem ajunge repede in orice colt al orasului. Ca preturi, e singura chestie care mi sa parut cam exagerata la italieni, hotelurile sunt scumpe comparativ cu alte capitale europene. Ar mai fi varianta unui hostel mai ieftin, e plin de ele, dar din auzite conditiile sunt cam slabute. Ma rog...
Gura-casca prin Vatican
Orasul e bestial, atmosfera, chestii de vazut pentru o viata intreaga. La fiecare pas e cate o catedrala sau vreo cladire celebra. Cred ca ar trebui o luna sa iti faci o idee mai detaliata cu ce e pe aici. Exista o harta turistica pe care o primesti gratis in orice hotel, gara, etc. super buna am folosit-o si noi. Pe langa asta am mai avut un ghid turistic pe acasa pe care l-am luat cu noi. Daca aveti tangente cu istoria vei fi extaziat la fiecare pas si fara cuvinte!
Oooh da! am ajuns sa vedem si asta...
Ne-am plimbat in lung si lat in Vatican, in partile turistice ale orasului dar si in zonele in care nu prea sunt turisti. Mancarea e super, evitand si zonele turistice e din ce in ce mai buna. Terasele si cafenele mai ascunse au fost preferatele noastre.

Ca o chestie interesanta, atarnand la o cafea si cercetand cladirile din jur, ne-am dar seama ca stam in umbra palatului familiei Spada... din intamplare.
Prin Piata Navona
Pe langa punctele clasice, s.a am strabatut la pas strazile orasului vechi, ceva parcuri, am mai urcat si pe cate o colina. In fiecare zona orasul pare altfel, e plin de surprize si nu ai vreme sa te plictisesti. Cele patru zile au trecut pe nesimtite si tare am mai fi zabovit pe aici, ar mai fi fost atatea de vazut...
De pe colina parca e alt oras
Daca a fost ceva ce nu ne-a placut? O parte a celor un milion de romani care traiesc aici. Daca aveti pe retina diverse personaje din garile din Romania, pe astea le inmultiti cu 1000 si sunteti la Roma in plus nu o sa mai comentati cand o sa cititi parerea presei italiene despre astia. In rest e super tare noi ne vom intoarce aici oricand cu drag.

Mai multe poze de la excursia noastra: aici.