19 mai 2011

Ludwigshöhe


Azi suntem in echipa de trei, a venit si Mascha cu noi. Am ales tura cu numarul 14 din ghidul Pfälzerwald de la editura Rother. E vorba de o excursie relativ usoara de vreo 5 ore, noua pentru noi pe aici nu am mai fost.

Duminica ne trezim devreme sarim in masina si facem o prima oprire la Mannheim de unde o luam pe Mascha cu noi. Radem si glumim, schimbam ultimele noutati iar in mai putin de o ora suntem la Ludwigshöhe in  Pfalz.
------------------------------
Traseu: Ludwigshöhe - Ruine Rietburg - Ludwigsturm - Kohlplatz - Steigerkopf - Hüttenbrunnen - Ludwigshöhe
Un track: aici
Mai niste poze: aici
Tehnice: 18km, catarare 570m, vreo 6 ore cu pauze
Harta, profil si descrierea traseului (PDF in germana): in curand
------------------------------
Ludwigshöhe asta, nu e o localitate. E un punct de mare atractie turistica mai ales la sfarsit de saptamana. La poalele muntelui, regele Bavariei Ludwig I si-a tras o vila de toata frumusetea undeva pe la 1850 aceasta fiind resedinta de vara a casei regale. Acum e un muzeu celebru, restaurante, terase, un telescaun pentru lenesi si multa voie buna in weekend.

Noi nu ne propunem sa o lalaim pe aici inca de la inceput si pornim in pas voios spre culme. Iesiti din zona turistica avem ceva probleme de orientare pana dibuim poteca catre Rietburg. De fapt un drum forestier mai lat care avea sa ne ocoleasca un pic fata de traseul descris in carte. Dar ne-a placut ocolirea asta, am mers pe drumuri si poteci nemarcate pe care eram doar noi fara alti drumeti.
Vara s-a instalat peste tot
Dupa ce am ratacit un pic la noroc, am gasit si poteca buna si intr-un ceas am fost la castel. De fapt o ruina, castelul construit pe la 1200 e cam daramat dar o parte e restaurata foarte simpatic iar de aici sunt panorame largi spre valea Rinului.

Pentru cei mai lenesi pana aici s-a instalat un telescaun. Multa lume vine cu masina pana la Ludwigshöhe apoi cu telescaunul pana aici sus. Noi am facut niste poze am admirat un pic privelistea si am pornit mai departe.
Catre est de la Rietburg
De aici scapam de aglomeratie, suntem singuri pe poteci. Urmeaza doua varfuri mai semete pe care, in traditia locului, s-au construit niste turnuri de piatra cu o platforma in varful lor. Ca sa poti vedea si mai departe au defrisat si o portiune din jurul turnului. Profitam si ne scaldam ochii in departari.

Primul turn e Ludwigsturm, construit pe un varf cu o poiana draguta la 605m. Aici e si un mic refugiu. Noi continuam prin padure pana la al doile turn: Schänzelturm pe un varf vecin la 614m. Bucata de poteca prin padure dintre cele doua turnuri a fost poate partea cea mai frumoasa a turei. Padure de pini cu iz de Mediterana.
Un turn pe Steigerkopf
La turnul asta al doilea facem o pauza mai lunga, ne instalam pe platforma din varf si devoram in tihna ce avem prin rucsaci admirand privelistea. Tare frumos locul asta! cu greu ne urnim din nou...

Intre timp mai vine o trupa de biciclisti care vor sa faca acelasi lucru ca si noi si suntem nevoiti sa plecam. Am vazut pe harta ca mai este o cabana in apropiere, e vorba de Lolosruhe dar renuntam sa ne mai abatem pana acolo, poate data viitoare.
Incepem sa coboram
De la ultimul turn incepem sa coboram. Poteca e marcata cu "cruce rosie" si dupa vreo jumate de ora intalneste un drum asfaltat cu care merge in paralel. Aici mai intalnim drumeti si biciclisti, lume mai multa fiind mai in apropierea drumului.

Mai facem o oprire la cabana Hüttenbrunnen, hmmm ce cabana faina! apoi pornim voiniceste la vale spre Ludwigshöhe. Poteca o pierdem miraculos pe final ultima bucata de traseu o facem pe asfalt.
Ba! ne cam enervezi cu pozele astea -:)
La final sarbatorim tura, ne dam seama ca am terminat azi cam repede, ziua a devenit mai lunga si noi mai avem vreme berechet. Fiind o vreme de vis o lungim o bucata de timp pe aici la Ludwigshöhe ba chiar gustam si prajitura locala. La final placam spre Heidelberg cu o scurta escala la Mannheim. Urmeaza descrierea excursiei de la Roma impresii si trairi de calatorie...

Salutare si mult spor(t)!