5 mai 2011

Frankweiler


Azi am plecat din nou spre Pfälzerwald. Am cautat din nou prin cartea noastra cea isteata si am ales turul cu numarul 15. Prima parte a iesiri o petrecem in masina, radioul merge afara e soare, cald si bine. Pana in Frankweiler facem aproape o ora de condus, parcam in centrul satului si suntem gata de tura.

Azi nu suntem decat noi doi, n-a mai venit nimeni cu noi la excursie tot poporul are de invatat sau de rezolvat chestii. Vor fi "clipe libere in doi" duminica prin muntii Germaniei.
------------------------------
Traseu: Frankweiler - Landauer Hütte - Ruine Neuscharfeneck - Landauer Hütte - Orenfelsen - Kiesbuckel Haus der Naturfreunde - Frankweiler
Un track: aici
Mai niste poze: aici
Tehnice: 14km, catarare 450m, vreo 5 ore cu pauze
Harta, profil si descrierea traseului (PDF in germana): aici
------------------------------
Iesiti din sat avem ceva probleme de orientare pana dibuim poteca catre cabana Landauer Hütte. Ocolim o ferma micuta si inaintam voiniceste pe un drum forestier. Ne prindem pana la urma si de marcaj, incepem sa ne incalzim pe urcare, cum ar veni: intram in pita :)
Departari in Pfälzerwald
Pana la cabana e un urcus sustinut prin padure, cand pe forestier cand pe poteca. fiind din nou duminica e lume multa. In Pfalz in jurul fiecarei cabane e aglomerat. care e secretul? Ei bine, cabanele apartin unui club montan (Pfälzerwald-Verein sau scurt PWV) care e non-profit, preturile sunt extrem de mici in comparatie cu un restaurant din zona, se castiga probabil incet dar sigur, toata lumea fiind multumita. 

La sfarsit de saptamana, mai ales la orele pranzului cabanele si terasele lor sunt stup. Daca te indepartezi un pic de cabana e liniste si pace, cei care ies la mancare nu se prea aventureaza la trasee lungi. Doar potecile care fac legatura dintre localitati sau parcari si cabana sunt aglomerate. La astia le spun montaniarzii de aici: "drumeti de parcare".
Landauer Hütte
De la cabana se face un drumeag, o abatere de la traseu, spre o ruina despre care am citit ca e interesanta. Aici in Pfalz am cam vazut cate una cam la fiecare iesire. Astia au construit nu s-au jucat toata istoria lor, e aceiasi senzatie pe care am avut-o si in Spania, in fiecare satuc e cate un castel, catedrala, autostrada, palat. etc.
O parte din Ruine Neuscharfeneck
Ruina e super, arata foarte bine fiind ajutata de peisaj si vegetatia inconjuratoare. A fost construita la inceputul sec. 13 apoi cu unele distrugeri si refaceri a supravietuit vreme indelungata fiind abandonata dupa o distrugere mai serioasa in timpul razboiului de 30 de ani. Detalii si chestii despre ruina in articolul de pe wikipedia.

Noi am stat pe aici cam o ora, desii a fost un pic aglomnerat fiind exact vremea pranzului iar de la cabana esunt doar cateva sute de metrii pana aici. Ne-am urcat in toate turnurile si am facut o gramada de poze, ba chiar am vrut sa ne bagam in niste ganguri dar azi eram inchise. Am carat frontalele degeaba :)
De pe zidul de aparare spre intrare
Dupa ce ne-am facut plinul de istorie ne-am intors pe acelasi drum la cabana iar de aici am pornit in continuare pe traseu. Dupa un suis pronuntat am ajuns la "Orenfelsen", niste stanci de gresie destul de impunatoare de pe care se deschid privelisti intersante spre vaile din vecinatate.

De aici am inceput sa coboram. O pauza mai lunga am facut la urmatoarea cabana din drumul nostru la Kiesbuckel Haus der Naturfreunde unde am devorat resturile de hrana de prin rucsaci cu un suc si am lenevit un pic la soare.

De aici nu mai e mult pana la Frankweiler si e doar coborare, facem drumul la pas voios admirand padurea.  mai facem niste poze, mai dam binete cate unui drumet si rapid suntem in sat. Mai avem o ora de condus si suntem din nou acasa, apti pentru o noua spatamana. Cam atat!


Nu stiu daca de vina a fost vremea deosebita de azi sau frumusetea potecilor parcurse insa in topul personal al turelor din Pfälzerwald cea de azi ocupa un loc fruntas. Chiar super, asta a fost inca o duminica reusita.

Pentru urmatoarele clipe libere zarurile au fost deja aruncate. Urmaza o noua tura de o zi prin Pfälzerwald iar apoi un weekend prelungit la Roma, traiasca si infloreasca companiile low-cost! Antrenamentele de alergare  pentru actiunea  primul maraton au fost si ele incepute si ii chiar fain, avem senzatia ca va fi o vara plina asa cum se cade unei veri ...

Salutare si mult spor(t)!