7 aprilie 2011

Naturschutzgebiet Wendenkopf


Am reusit sa iesim la o plimbare scurta prin padurile din vecinatate. Nu am facut cine stie ce traseu lung si spectaculos ci doar o plimbare de placere prin padure. Ne-am si uitat dupa un ascunzis mai deosebit pentru un geocache.

Cateva zile mai devreme, am bagat un ochi pe harta topografica a Odenwaldului si am gasit un varf interesant numit "Wendenkopf" pe care nu am mai fost. Am cercetat un pic in net. E vorba de o rezervatie de vreo 50ha in jurul unui varf cu o geologie si vegetatie interesanta.
------------------------------
Traseu: Weißer Stein (Parcare) - Vf. Wendenkopf - retur pe alta ruta, nu apare pe track fiind o balaureala prin padure
Un track: aici
Mai niste poze: aici
Tehnice: vreo jumatate de zi cu tot cu pauze lungi si dese
------------------------------
Ca su pierdem vremea si cea mai calda parte a zilei, am urcat cu masina pana in apropierea varfului Weißer Stein intr-o parcare. Urcarea asta catre varf cred ca am facut-o deja pe jos si pe bicicleta de vreo 100 de ori, nu ne pare rau ca azi suntem un pic paltonari.
Un "single trail" si o "autostrada"
Am mers vreme de vreo ora pe potecuta care o vedeti in dreapta imaginii de mai sus pana am intalnit o mare incalceala de forestiere. De aici fara harta nu i-am mai dat de cap. Am gasit drumul bun si o gramada de refugii prin zona. Sunt bune si astea mai ales la vreme rea, vara ploua tare des pe aici.
Varful Wendenkopf
Incetut ne-am apropiat de rezervatie. Ce ne-a uimit ca in imediata vecinatate a ei se exploata lemnul la greu, cu taf-uri ce arau padurea, nu am mai pus poze ca ma deprima imaginile de genul asta... Chiar daca padurea se reface relativ repede ranile raman vizibile ani buni.
Stejarul preferat
Rezervatia in sine face parte din proiectul Natura2000 ca multe situri de genul asta din Europa. Se conserva vegetatia deosebita, fauna in special pasari si chestii de geologie care ma cam depasesc. Pentru ochiul de nespecialist, varful asta e o mare aglomerare de grohotis, pe care cresc aproape doar stejari. Foarte fain si impresionant, locuri din astea cu multi stejari gasesti tare rar. Uite in poza de mai sus l-am pus pe preferatul meu. Sper sa scape de fulgere caci cativa din fratii lui de pe varf sunt cam curentati.
Lectie de geografie
Pe varf am gasit o multime de ascunzisuri pentru un geocache, pietre de toate formele si marimile, scorburi interesante prin stejari, ba chiar si arborii trazniti ar putea fi un ascunzis dragut. Ne-am facut repede ceva planuri pentru prima noastra cutie, dar degeaba... acasa aveam sa aflam ca nu prea se accepta ascunzisuri in rezervatii, decat in anumite conditii, destul de complicat, astfel am renuntat la locul asta. Mai cautam.
Privind spre est
Dupa ce am savurat zarile, grohotisul si stejarii, ne-am pus in cap sa mai venim pe aici sa vedem cum arata in plina vara. Daca la planul de ascunde aici o geocutie am renuntat o sa mai poposim pe aici pentru frumusetea locului.

Drumul inapoi spre parcare nu l-am mai documentat cu gps caci am luat-o "deamboulea" prin padure in linie aeriana, prin tufisuri, bradet si diferente de nivel ce ne-au scos sufletul, dar fain. O tura de duminica reusita!
Salutare si mult spor(t)!