21 martie 2011

Geocaching in Schriesheim


Astazi s-a intamplat sa se suprapuna una din zilele libere cu cea mai frumoasa zi a lunii martie asa cum spune prognoza. Perfect! Am parasit vizuina hotarand sa dedic ziua asta geocaching-ului un sport simpatic care se potriveste perfect primaverii.
---------------
Locatie: in jurul localitatii Schriesheim in Odenwald
Tehnice: durata - 5 ore; 5 cutii; distanta intre ele ~1km
Documentatie: GPS Garmin etrex Vista cu harta topo; harta tiparita a zonei 1:20000; descrierea locatiei fiecarei cutii luata de pe geocaching.com
---------------
Doar cu gps-ul ar fi fost destul de enervant de cautat cutiile. Harta care o am instalata e "Topo Deutschland V3", super buna cu multe detalii topografice foarte putine detalii necesare la trekking (refugii, izvoare, etc.), cel mai mare minus al ei este ca nu face rutare asadar cad te indrepti catre o cutie iti va arata doar o linie aeriana. Intre timp a aparut Topo 2010, rutabila.

Ca alternativa e harta gratis de la Openmtbmap care ruteaza directia pe poteci si forestiere, asta in cazul in care sunt puse pe harta, daca nu iti arata linia aeriana. De mare ajutor ramane harta tiparita iar combinatia harta/gps e super, nu ai cum sa ratezi nici o cutie.
Punct de plecare. Dupa prima coama e primul cache.
Intr-o tura de anul trecut ne-am facut ucenicia asa ca acum suntem profi in ale geocachingului. Am luat gpsul, harta, documentatia si am plecat la vanatoare. Sezonul asta primavaratic e cel mai bun in activitatea asta pentru simplul motiv ca nu sunt balarii, tufe de mure crescute in nestire si alte elemente ale junglei din vara. E curat, putine insecte sau urzici :))

Locatia a fost aleasa aici din doua motive: primul motiv ca se gasesc multe cutii relativ aproape una de alta iar al doilea motiv a fost ca pe aici nu am mai fost si am luat-o ca o iscodire a locului pentru turele viitoare de potecareala sau bike.
GC1WA8C
Cu o seara inainte am facut un traseu aproximativ iar in functie de distante si relief am pus ordinea celor 5 cutii pe care le caut azi. Prima dintre ele aproape de intrarea in traseu a fost GC1WA8C sau "HSG-Projekttage". Usor de gasit, pe versantul unei vai nu mi-a facut nici o problema.

De aici am pornit spre a doua cutie. Asta se cheama GC1KH3N sau "Madonnenberg Cache" si a fost un pic mai complicat de gasit. Locatia mi-a placut, a fost aleasa cu grija langa arborele asta mamut singurul care il cunosc aici in regiune. Mhhh... mi-am adus aminte de Herculane. Daca va uitati pe poza de mai jos vedeti arborele iar in spatele lui un zid de pietre, de fapt fundamentele unor terase. In zidul asta e ascunsa cutia, trebuie doar inlaturata una din pietre.
Sequoia, mereu impresionant
Dupa arborele mamut am inceput sa balaresc un pic prin padure. Problema cu harta topo e urmatoarea: urmatoarea tinta o arata in linie aeriana. Sa te prinzi cum ajungi pe un forestier acolo e enervant, ecranul e cam mic iar daca distanta e mare poate deveni o provocare. Eu cand m-am plictisit de descifrat am luat-o "de-am boulea" direct prin padure. Daca era vara cred ca era imposibil, vezi poza de mai jos cu jungla emisferei nordice in perioada de iarna :).

Am dibuit si cutia asta, cea de-a treia, pe numele ei "Nettes Bänkel" sau GC2HVAW. Un pic aventuros pusa pe o panta abrupta intr-un valcel.
Jungla in sezonul rece
De aici am pornit spre ruina numita Hirschburg. Ca sa nu mai chirasc in ecranul gpsului am scos harta! Ohh da, am injurat un pic tehnica moderna printre dinti si cu chestii din astea conventionale am gasit in cateva secunde un forestier spre ruina.

Merge si cu gpsul, dar parca cu harta a fost mai rapid. Asta doar pentru ca stiam cum se numeste ruina si era pusa pe harta. Mhhh, saptamana asta pun harta de la openmtbmap la loc asta ruteaza pe poteci fara probleme.
Ruina ascunsa in padure
Ruina Hirschburg merita sa fie vizitata. E pusa pe un varf mai micut care are forma unui platou complet impadurit. A fost mentionata prima oara prin 1142 si a functionat doar vreo 200 de ani, dupa care a devenit o ruina. Starea actuala o vedeti din poza de mai sus.

Una din chestiile care imi place la geocaching e faptul ca sunt puse in locuri interesante. Ma rog o mare parte din ele si ai cate ceva de invatat sau chiar locuri noi de descoperit pe care nu le-ai fi vizitat altfel.
Cea de-a patra cutie pe azi
In poza de mai sus e cutia de la fostul castel, "Die Hirschburg" sau GC1BKP2. Oamenii au avut grija sa nu ascunda cutia prin ruina caci daca vine lumea sa o caute sa nu darame ruinele de tot. A fost pusa la cativa zeci de metri de ziduri lucrul asta fiind explicat clar in descriere.
Acolo sus e ultima cutie
A mai ramas o singura cutie pe azi. Cea de pe varf, ma rog undeva sus acolo ca varful e greu de gasit fiind cam plat la inaltime. Stiind cum se cheama varful a fost simplu sa gasesc pe harta o poteca buna pana acolo. De curiozitate am facut si proba gps-ului iar rezultatul a fost de 1 la 1, merge la fel de bine cu amandoua, cel putin cand distanta intre cutii nu e foarte mare.
 GC22FDF - "Berglauf"
Asta a fost ultima cutie de azi pe numele ei "Berglauf" sau GC22FDF. Chiar pe varf ascunsa ingenios langa un pom. Varful asta e un pic plat si impadurit. Se cheama Hohe Waid si are vreo 445m altitudine, o zona buna de biciclit. 

Ei bine eu am terminat cutiile pe azi, rezemat de copac am refacut necesarul de proteine si zahar :)) si mi-am tras sufletul vreo 20 de minute.
Captura zilei: "Karabiner"
In ultima cutie gasita am gasit un Travel Bug, ce tare! E vorba de Karabiner, un gandac caruia ii place la munte :) o sa il transfer in curand intr-o alta cutie tot prin Odenwald. Cu ocazia asta mi-a venit o idee pe chelie: o sa trimit si eu un bug din asta la plimbare poate ajunge in Carpati. Daca aveti vreo alta idee sau un nume pentru el nu ezitati sa imi dati un "comment".
Drumul spre casa
La finalul turei am coborat prelung pe drumuri forestiere pana inapoi la locul de plecare in Schriesheim. A fost fain la geocaching, am mai invatat una-alta despre gps si harti si cel mai importat am facut multa miscare. O parte din peisajul de pe aici sigur o sa il mai revad cu bicicleta!

Resurse:
- ca introducere in geocaching vezi ce zic oamenii astia pe wikipedia
- toate informatiile despre cutii, locatie etc. vezi pe geocaching.com
- harti digitale gratis pentru gps vezi pe openstreetmap.org sau openmtbmap.org
- harti digitale pe bani gasesti pe toate gardurile, eu ma uit pe amazon.de

Mai multe poze din tura asta vezi: aici.