28 martie 2011

Esthal


Duminica ne-am organizat intr-o echipa de patru (eu, Scuba, Marina si Viktoria) si am ales un traseu de drumetie in Pfälzerwad. Initial planul era sa facem un traseu mai scurt dar printr-o eroare umana :) s-a lungit cu vreo doua ore.

Pana la Esthal am dat bice masinii si nu ne ia mai mult de o ora. Aici parcam pe stada principala si pornim pe traseu. Marcaj pana pe varful Kalmit avem "banda verde cu alb orizontala"... ba ciudate marcaje au astia pe aici... iar de pe Kalmit pana in Neustadt avem "punct rosu".
------------------------------
Traseu: Esthal - Erfenstein - Kalmit - Neustadt
Un track: aici
Mai niste poze: aici
Tehnice: distanta - 23km; catarare - 761m; timp - vreo 6 ore cu pauze
------------------------------
Traseul e in marea lui majoritate prin padure. Aici in partea asta a masivului Pfälzerwald predomina pinul, pe alocuri aduce un pic a Herculane doar ca nu e deloc calcar, aici e imparatia gresiei. Din cand in cand mai ajungem la vreun luminis si se deschid zarile. Pfälzerwald e una din cele mai intinse paduri din Europa, asa si arata.
Pini din Pfalz
Dupa vreo ora de mers ajungem la o fosta fortificatie medievala, Ruine Erfenstein, cu privelisti frumoase pe partea cealalta a vaii unde se afla un mic castel, Burg Spangenberg ce avea sa il vizitam vreo jumatate de ceas mai tarziu. Intre cele doua castele pe firul vaii se afla micuta localitate Erfenstein.

Acum punand linkurile de pe wikipedia spre cele doua fortificatii vad ca vara arata bestial zona... Am avut deja mai multe discutii cu privire la o tura lunga de bike prin padurea asta nesfarsita. Sa vedem doar cand gasim niste timp pentru ea.
Un prim popas la un ceai fierbinte
De la Erfenstein urcam sustinut catre varful Kalmit prinr-o padure de pini si brazi. Urmatorul popas il facem la o micuta cabana: Totenkopfhütte. Pana aici urca ceva strada asfaltata iar azi fiind duminica e destul de mare agitatia in zona. Nu zabovim mult pe aici plecam mai departe.
Prin padure catre culmi
La tura asta in afara de potecareala ne-am propus sa cautam si doua cutii de geocaching. Pe ultima suta am coborat din net pozitia lor iar acum ne-am pus pe cautat. O prima cutie a fost "Hütten des Pfälzerwaldvereins: Totenkopfhütte" sau GC1HV6W aflata in apropierea cabanei. asta nu prea ne-a placut fiind pusa aproape in poteca intr-o zona de mare agitatie. Mult mai faina a fost cutia "Felsenmeer bei St. Martin" sau GCYYQP pusa pe o creasta cu multe stancarii din apropierea varfului.
Descoperind a doua cutie
Cu ocazia asta am bifat mai multe premiere. Pentru noi a fost pentru prima oara cand facem geocaching in Pfalz, pentru Marina si Viktoria a fost primul contact cu geocachingul iar pentru toata lumea a fost prima duminica din an cand nu am inghetat deloc pe multe :)) am avut noroc de o vreme buna de drumetie.
"Felsenmeer"
Pana pe varf mai stabatem o bucata de creasta impadurita dar plina de stancarii de gresie. Ceva lume pe aici, niste boulderisti plus vreo trei mountainbikeri in rest liniste si pace. Ajungem si pe varf (Kalmit 673m), cu privelisti faine catre campia Rinului si facem o pauza mai lunga la cabana de aici: Ludwigshafener Hütte.
De pe Kalmit spre est
Masina fiind abandonata in Esthal trebuie sa facem o cursa contracronometru pana la Neustadt. Avem mult de coborat si ne fortam un pic. Avem un autobuz spre Esthal pe la 18 iar urmatorul ar fi peste vreo 4 ore asa ca ii dam gaz si zburam pe poteci. Cu o doza de noroc suntem cu cinci minute inainte de plecare in statie. Urmeaza niste atipeli in autobuz, mai o ora de condus si intr-un final de duminica ajungem acasa numai buni sa incepem o noua saptamana.
Salutare si mult spor(t)!