26 ianuarie 2011

Bruxelles


Probabil ca inceputul de an e cel mai bun moment sa vizitezi orase. Preturile sunt mai bune, mai ales la transport, tren sau avion, in timp ce pe la marile obiective turistice e liniste si pace. S-ar parea ca armatele de fotografi amatori din vara iau o pauza binemeritata.

Daca nu esti prieten cu iarna s-ar putea ca frigul sa fie un impediment dar exista si in cazul asta solutii. Eu unul nu sunt prieten cu sezonul asta dar pentru cateva zile pot sa fac un compromis.

Excursia de anul asta la Bruxelles vine ca o mare gura de oxigen dupa o perioada interminabila de examane si stresuri iar invitatia lui Moni&Seri a fost geniala (multzu & buzzzzytzu!!!).
Un "colt" al muzeului
Pentru ca clasicele puncte turistice din Bruxelles le-am vazut cu alta ocazie am zis sa vad ceva nou. Inarmat cu aparatul foto al lui Seri am tras o tura in oras iar ca atractie principala am ales Musées Royaux d'Art et d'Histoire. E situat destul de central in apropiere de tot ce e mai important in oras si face toti banii, adica 5€ de caciula.
La o cafea belgiana
In prealabil ca sa ma pregatesc de infuzia de cultura belgiana, am facut un popas intr-o cafenea de mare efect. Am uitat cum se numeste dar locatia mi-a ramas pe retina. E o fosta hala, arata ca o fosta fabrica sau chiar o hala de piata acoperita. a fost restaurata foarte simpatic iar in subsol se afla un spatiu pentru expozitii. Acum era o expozitie de fotografie iar printre fotografi am gasit si un nume romanesc. Dragut!
O parte din expozitia de arheologie clasica
A urmat apoi muzeul sau mai bine zis muzeocul. Ca orice fosta putere coloniala si-a tras si Belgia niste muzee care te cam lasa cu gura cascata. Suprafata extrem de mare, mi-a luat ore bune doar sa vad cam ce era mai important iar exponatele sunt chiar din toata lumea. Exista o aripa dedicata fiecarei regiuni importante iar exponatele sunt un amestec de arheologie si etnografie. Partea de arta are si ea aproape o cladire intreaga iar ca sa vezi tot pe indelete ti-ar trebui vreo doua zile.
SF despre preistoria belgiana
Eu m-am concentrat pe partea de arheologie. Cel mai interesant au organizat, dupa capul meu, partea de preistorie a Belgiei. Aici am avut senzatia de film SF si in orice caz un film tare bun si o curatenie pe aici probabil ca nici in armata belgiana nu arata asa.
Noroc ca am mers la baie :)
Ca sa puna capac la toate impresiile mele, pe cand am dat o tura la baie, pe holul de aici, fara vreo legatura cu salile de expozitie, am gasit o expozitie de biciclete din toate timpurile. Le-am fotografiat pe toate evident, se le trimit cu dedicatie lui uica Lori ca el se ocupa de din astea.
Pe inserate. Dehh, asa e iarna...
Cand am iesit din aici, scos aproape pe faras ca oamenii s-ar fi dus si ei acasa, se cam intuneca (se inchide pe la 17) . Am mai facut o plimbare pe inserate si s-a dat stingerea. In ziua urmatoare am in plan o tura la Londra iar cu povestea ei voi reveni in zilele urmatoare doar sa gasesc un picut de timp.
Mai multe poze din Bruxelles: aici