4 octombrie 2010

Drumul vinului


Duminica pornim din nou la drum. De la inceputul verii am tot mers in Pfalz si ne-am propus ca la culesul strugurilor sa dam o tura pe "Weinstraße". Drumul asta al vinului sunt de fapt trei drumuri: drumul de drumetie, drumul de biciclete (pista ciclabila) si soseaua care are aceiasi denumire. Toate pornesc din Pfalzul de nord si coboara pana in Alsacia in Franta.
------------------------------
Traseu: Neustadt - St. Martin - Gleisweiler - Bad Bergzabern - Eschbach - Wissembourg (Franta)
Track GPS: click aici sau la finalul postului
Fotografii: aici
Date tehnice: distanta - 63km; catarare - 1295m; timp - 6 ore cu pauze
------------------------------
De drumul de masina si de pista ciclabila care e in apropierea soselei nu am avut chef, ne-am decis pentru poteca de drumetie, asta ar trebui sa strabata regiunea mai departe de traficul soselelor. Nu am reusit sa tinem marcajul de drumetie pe tot parcul turei, acesta fiind foarte prost marcat, cel mai prost pe care l-am vazut eu pana acum in Germania. Unde nu ne-am mai putut orienta am urmat pista ciclabila, vreo 25% din traseu.

Dimineata cu noptea in cap, chiar e intuneric, pornim spre gara. Primul tren ne duce in 50 de minute in orasul Neustadt unde mai fusesem cu ocazia unor alte ture in Pfälzerwald. Amuzant a fost prin gara si prin tren unde erau o gramada de cheflii ce se intorceau de la vreo petrecere o data cu zorii zilei.
Padure, vie si castele, printre ele drumul nostru
Prima bucata din marea de vie, pana la satul St. Martin ne incalzim bine si incepem sa ne dezbracam. Dupa o ora raman in tricou, tot frigul de dimineata a disparut o data cu rasaritul soarelui. Astazi avem noroc de o vreme foarte frumoasa si rara pe aici, la pranz sunt 25 de grade si un cer curat.

Dupa St. Martin intram in ritm si nu mai retinem numele localitatilor. Peste tot sunt multi turisti, pe unele coborari trebuie sa avem mare grija sa nu accidentam pe cineva. Avem parte de bucati de poteca frumoase si de coborari abrupte numai bune pentru mtb.
Chiar deliciosi si multi, multi
Albi, rosii, negrii, rozalii e plin de struguri si vie, cat vezi cu ochii. Noi ne deplasam mereu la limita dintre padure si vie, din cand in cand intram in podgorii. Miroase bestial a struguri copti iar in apropierea localitatilor a vin nou. Oamenii sunt in plin sezon de cules, toata lumea e la munca asistata de armate de turisti.
Germania rurala
Din cand in cand am intrat si prin padure, chiar daca pe portiuni scurte am adulmecat un pic si din padurile din Pfalz iar un gand mai vechi ne-a facut sa ne gandim la o traversare a muntilor de aici. Probabil vom avea timp destul sa planificam tura asta caci pana vara viitoare mai e un pic. Acum e cam imposibil, ziua a devenit enervant de scurta si nu prea mai merg ture lungi.
Dupa coborarea asta ne-am ratacit un pic :)
Am avut niste rataciri spectaculoase din pricina marcajului slabut mai ales in localitati. Atunci cand nu a mai fost cale de regasire a drumului am urmat drumul de bicicleta. Ca norocul ca am avut gps la mine, iar pe harta digitala e trasata pista ciclabila. Asta ne-a scutit de multe ori de invarteli fara sens prin localitati.
Pauza de pranz a fost urmata de un desert direct de la sursa
Ah... da! asta a fost unul din motivele bine intemeiate ale turei de azi: strugurii. Am mancat multi, chiar prea multi caci ne-am mirat ca mai putem pedala. Am recuperat tot ce am pierdut in ultimii ani si am scapat de gustul nedefinit ai celor din supermarket. Ba chiar ne-am reinprospatat amintirile din copilarie.
Yummmy!
Finalul il facem in Wissembourg, un orasel francez cochet, poarta spre Alsacia. Aici tocmai avem noroc sa prindem finalul unei petreceri populare, cu fanfara mancare, vin nou si cate si mai cate bunatati. Aici am mai fosr si nu pierdem multa vreme cu cautarile. Avem deja o terasa preferata, unde mancam cate o celebra  "Flammkuchen", ne tragem sufletul un pic si pornim spre gara. E deja noapte.

De aici facem cu trenul intr-o ora ce am facut cu bicicletele intr-o zi intrega. Din Neustadt inca o ora pana la Heidelberg unde incheiem o duminica reusita.
Un fel de concluzii:
  • cel putin jumatate din drum a fost pe asfalt cu unele bucati de forestier sau poteca spectaculoase pentru MTB
  • multe rataciri, prost marcat, gps-ul ne-a fost de mare folos cu harta de la openmtbmap
  • peisajele de toamna produc dependenta!
  • tarte flambé (Flammkuchen) in Alsacia...