7 iunie 2010

TransOdenwald 2

In urma cu cateva saptamani am mai facut un traseul de traversare a Muntilor Odenwald pe directia sud-nord (povestea: aici). Acum dupa mai multe cercetari pe harta am ales o traversare de la vest spre est. Prilejul s-a ivit joi caci a fost sarbatoare mare (Fronleichnam) si implicit zi libera, de data asta o zi libera de unul singur.
------------------------------
Traseu: Dossenheim - Weißer Stein - Schönau - Hirschhorn - Eberbach - Katzenbuckel - Waldbrunn - Fahrenbach - Mosbach
Track GPS: aici
Fotografii: aici
Date tehnice: distanta - 77,19km; catarare - 1775m; coborare - 1785m; viteza maxima - 53,1km/h; medie - 11,1km/h; timp - de la 7 pana la 17 cu tot cu pauze; altitudine maxima: 626m
------------------------------
Dupa o trezire grea la 6.30 la ora 7 incep sa urc spre Weißer Stein pe un traseu care il tot repetam de fiecare data si deja stim toate pietrelele pana acolo. Prin puctul asta trec insa toate traseele marcate din zona asa ca nu prea avem de ales. De aici de sus, pornesc pe marcajul "x" galben pe care il urmaresc pana pe finalul turei.

Traseul e bine marcat dar totusi au avut loc si niste mici rataciri ce se vad si pe track. Partea proasta a marcajelor galbene este ca vara muschii ce invelesc copacii incep sa aiba o culoare asemanatoare cu cea a galbenului vechi si sunt greu de urmarit, dar merge.
Singeltrail aproape de Weißer Stein
Mai sunt si doua premiere cu ocazia asta. Prima ar fi ca am incercat o sticla de 1 litru pentru bicicleta. Mi-a placut ca sta bine pe cadru si in suportul ei insa e cam mare totusi iar greutatea se simte. In afara de asta nu prea am avut nevoie de atata apa, de obicei dupa o ora de pedalat am cam gasit cate un izvor.
A doua premiera a fost ca am testat un suport garmin pentru gps pe care l-am montat rapid pe cadru. Dupa aproape 80 de kilometri mi-am dat seama ca suportul sta super bine pe ghidonul bicicletei insa gps-ul se misca (vibreaza) un pic pe suport. Pe ansamblu insa sunt multumit, nu cred ca poate sarii de pe suport, oricum snurul aparatului l-am legat de ghidon pentru orice eventualitate.
Privelisti dragute
Traseul e super fain, interesant ca nu e lume. Pe toata durata zilei am intalnit biciclisti sau drumeti doar in apropierea localitatilor, in rest pe tot traseul am fost singur, ba chiar mai mult nu am vazut nici macar urme de bicicleta. Asta e ciudat pe aici!
Hirschhorn vedere de la castel
Pe la orele pranzului am ajuns la Hirschhorn. Aici iau parte fara sa vreau la o procesiune catolica, fac niste poze si urc rapid spre castelul din localitate. Sus la castel mai fusesem cu alte ocazii, panorama de aici peste valea Neckar-ului a ramas la fel de spectaculoasa. De la castel trebuie urcata o panta dementa, iar apoi  agale pe un drum de creasta cu multe suisuri si coborasuri.
Cate o stanca ratacita in padure
Planul initial a fost sa fac o pauza de masa in Eberbach, nu a iesit caci cu putin inainte de orasel pierd traseul si urmeaza o lunga expeditie de regasire a lui prin oras. Il gasesc pana la urma insa sunt mult prea departe de orice terasa sau han asa ca renunt la pranz. Devorez insa tot ce am prin rucsac, ceva paine doua ciocolatici si pornesc mai departe.
Pe cel mai inalt varf din Odenwald
Din nou urcus prelung pana pe Katzenbuckel (626m). Asta e cel mai inalt punct din Odenwald, un fost vulcan nu e cine stie ce spectaculos, fiind in mare parte impadurit. In partea lui estica, pe unde trec si eu coboara mult mai lin, regiunea are un asprect pe podis inalt. Aici e lume multa cu o multime de copii care au transformat varful intr-un imens loc de joaca. Nu zabovesc mult aici, e prea multa lume, pornesc mai departe spre Wagenschwend unde ma despart de "x" galben.
In sfarsit vara!
Ultima parte a turei, din Wagenschwend pana la Mosbach am facut-o pe traseul numit: Wanderbahn. Este vorba de o fosta cale ferata ingusta care a fost scoasa din functiune in anii '70 devenind o pista pentru biciclete sau un indragit traseu de drumetie. 
Traseul nu l-am identificat imediat, am mai umblat vreo jumatate de ora ca un titirez pe acolo pana cand am gasit celebra fosta cale ferata. Pe traseul asta am mai mers vreo 15km pana la destinatie in Mosbach, pe un drum neted ca in palma indiferent daca a fost asfalt sau pietris.
Traseul urmat de "Wanderbahn"
Din Mosbach, dupa o pauza de mancare si inghetata, m-am intors spre Heidelberg cu trenul dupa o ora de asteptare in gara. Azi e zi libera iar trenurile sunt rare, noroc ca acum toate au compartiment de biciclete iar azi nu e extrem de aglomerat. Seara pe la 8 sunt acasa.


Tura a fost faina, cu multe puncte de atractie pe care nu le vazusem pana acum. Privind pe harta au mai ramas o serie de alte variante de traversare a Odenwald-ului, nu cred ca ne vom plictisi prea curand prin zona.