25 mai 2010

Schwarzwald

A mai trecut o saptamana de munca si invatat, iar noi cu un ochi discret pe site-urile meteo am asteptat ingaduitori weekendul prelungit de Rusalii. Undeva pe joi ne-am hotarat sa facem o tura cu bicicletele in Muntii Padurea Neagra aflati la vreo 200km de noi.
------------------------------
Traseu: Titisee (gara) - Bärentall - Vf. Feldberg - Notschrei - Schauinsland - Freiburg Wiehre (gara)
Track GPS: aici
Fotografii: aici
Date tehnice: distanta - 47km; catarare - 1040m; coborare: 1577m; viteza maxima - 39,5km/h; viteza medie: 9,5km/h; timp necesar - vreo 7 ore cu tot cu pauze lungi si dese; altitudine maxima - 1493m.
------------------------------
Zis si facut. Duminica ne trezim devreme, pe la 6 si incepem demontatul bicicletelor. Ne impachetam in graba si fericire mare: totul incape in masina! cele doua biciclete, bagaje si noi doi. Asta a fost prima noastra tura mai departe de casa in care am luat in masina bicicletele. Bine ca nu am dat o caruta de bani pe suporti, deocamdata poate incape totul "inside" si mai ramane si o gramada de loc liber.

Drumul pana acolo nu ne face probleme, e duminica si nu circula camioane, in doua ore ajungem la Titisee unde parcam langa gara, cu 3,5€/zi. Aici reluam activitatea de montare-demontare de biciclete, ne echipam si pornim pe langa lac in urcus usor spre Varful Feldberg.

In urcare spre Felberg.
Traseul e super, drum forestier din cand in cand poteca stramta iar asfalt intalnim foarte rar. Dupa un urcus prelung care cam scoate untul din noi ajungem pe varf. Aici e lume ca la circ, ce sa faci, e duminica si lumea a iesit la excursie. Auzim aici toate limbile pamantului, facem o pauza de vreo jumate de ora, ne alimentam cu niste ciocolata si pornim mai departe scapand astfel de aglomeratia de pe varf si de frigul de aici. Sus la aproape 1500m altitudine sunt precis cu 15 grade mai putin decat in vai.

Scuba "der Gipfelstürmer".
Dupa ce coboram de pe varf incepe sa devina cald, pentru prima oara anul asta putem pedala cu maneca scurta si chiar ne bronzam de fapt ne ardem ca puii pe gril insa cu manusi, pantaloni scurti si tricou. Seara radem copios de cum aratam. 

Urmam traseul nostru care e marcat super, nu am avut decat probleme minore de orientare tot drumul. Ne amuza toponimia locala si chiar asa: Notschrei, Schauinsland... Totul e marcat impecabil, sunt indicatoare peste tot si in stare foarte buna, nu am avut nevoie nici o clipa de harta sau de gps. Infrastructura tinde spre perfectiune.

Privelisti minunate.
Candva vine si foamea, gasim un han frumos cu o terasa scaldata in soare si mancam aici. Nu ne putem abtine nici de la desert iar daca tot suntem aici bagam si niste Schwarzwälder direct de la sursa. Dupa masa ne miscam ca niste melci dar ajungem intr-un final pe ultimul varf de pe traseu: Schauinsland. Aici intrebam niste mountainbikeri locali despre traseu si incepem coborarea spre oras.

Pe varfuri si platourile inalte a mai ramas un pic de zapada.
Ultimii 12km pana in oras sunt doar coborare. Si ce coborare! Exista mai multe poteci marcate si drumuri forestiere care toate ajung in oras in cartiere diferite. Noi am ales "romb albastru" dar dupa vreo 6km am renuntat si am luat forestierul caci ni s-a facut mila de bietele biciclete. Potecile sunt bestiale dar parca se preteaza mai mult pentru o suspensie "full", noi am mers incetut la vale in vreme ce cate un "full" zbura pe langa noi din cand in cand. Oricum cei 12km de coborare au fost bestiali!

Fain pe aici. Mai venim!
La Freiburg ajngem sarind din padure direct in gara. Orasul e foarte simpatic, il cunoastem deja, asa ca trecem peste vizitarea centrului istoric si ne suim direct in tren ca suntem  cam rupti. Bilete ne luam de la un automat cu 20€ pentru doua persoane cu tot cu biciclete iar trei sfert de ora mai tarziu suntem in parcarea de la Tititsee unde incepe din nou demontatul bike-urilor.


Concluzii:
  • Ne-a placut: peisajul, traseul ales, mancarea, lumea, infrastructura.
  • Nu ne-a placut: aglomeratia pe unele portiuni din traseu si cam atat!
  • Suntem siguri ca o sa mai revenim pe aici, Schwarzwald-ul e minunat pentru mountainbike.