21 aprilie 2010

Geocaching - prima aventura

Data: 19-20.04.10
Locatie: Odenwald
Foto: aici

Am zis zilele astea sa incercam si ceva geocaching. Am citit cate ceva despre sportul asta pe internet caci de mult auzisem una-alta pe diverse bloguri despre aceasta noua indeletnicire in natura dar nu am avut pana acum mari tentatii de a incerca.

In noua noastra jucarie (Garmin etrex Vista HCx) avem si optiune de geocaching asa ca asta face lucrurile mai usoare. Adica cobori din net direct pe usb, pozitia unui "cache" sau mai multe, aparatul le pune intr-o lista de unde alegi unul anume, apesi "go to" folosind fie metoda rutei (asemanator cu cel de la masina doar pe poteci si forestiere) sau a directiei aeriene si cauti cutiuta ("cache"), pe unele site-uri romanesti am vazut traducerea de "geocutie".
Veselie mare si o vreme de vis
Ne-am hotarat sa cautam trei cache-uri. Ne-am facut cont pe net la oamenii astia, ca sa avem acces la  baza de date mondiala, am pus cele trei cutii pe GPS, am luat un rucsacel la noi si am plecat in mica noastra expeditie de cautare profitand din nou de vremea bestiala de saptamana asta.
Cautand in grota
Cautand GC94D7 (The Rock), am facut prima greseala. Nu am citit toata descrierea din net si am cautat intr-o mica grota vreme indelungata fara a gasi nimic. Mai tarziu dupa ce ne-am intors acasa si dorind sa anuntam pe site ca a disparut si citind tot ce scria acolo am vazut ca ascunzisul s-a mutat vreo 15m mai la vale in urma cu cateva zile. Motivul mutarii a fost ca un geocacher in timpul iernii a observat ca in micuta grota hiberneaza o mica colonie de lilieci asa ca s-a hotarat mutarea cutiei pentru protectia micilor zburatoare. Bravo lor!

Astfel nu am gasit cutia din prima asa ca am luat-o spre casa trecat pe langa urmatoarea cutie GC22B8A (Ruine Schauenburg) pe care am reusit sa o identificam din prima. Si iata prezentat cu mandrie primul nostru cache!
Prima descoperire
Cutia in sine e de obicei o cutie de plastic care se inchide ermetic, poate fi de dimensiuni mici sau micro ( de exemplu cuti de filme foto) sau mai mari. Pe ea ar trebui sa aibe lipit un logo de geocaching sau un avertisment anti-vandalizare pentru cei care o gasesc fortuit. In interior are obligatoriu un "logbook" (jurnal) si un creion unde descoperitorul isi trece numele sau porecla si data la care a facut descoperirea. Alaturi de jurnal si creion unele cutii mai contin mici suveniruri care se pot preschimba cu altele. Mai complicat devine cu anumitele "geocoin"-uri sau "travel bug"-uri, mai multe va spune wikipedia.

A doua zi am inceput cu reintoarcerea la "The Rock", cutie pe care am gasit-o de data asta repejor  fiind acum bine informati, iar de aici am pornit prin padure spre Heidelberg pentru a gasi cea de-a treia cutie a noastra: GC1YWZ2 (Moderne Romantiker Nr.1). Asta ne-a placut mult caci e pusa intr-un loc foarte dragut cu o priveliste superba spre stancariile din Dossenheim, pe care nu il stiam. Ne-am trecut in "logbook" ca descoperitori si am pornit spre casa victoriosi.
"Muggle" in centru-dreapta
O intalnire interesanta am avut cu o vulpe care a trecut linistita pe langa noi observandu-ne foarte tarziu cand noi deja am reusit sa ii facem o poza acestei "muggle".

Concluzia dupa doua zile de geocaching ar fi ca e o activitate faina, cel mai important: un motiv in plus de a te muta de pe canapea in aer liber. Exista zile in care nu ai chef de alergat sau nu ai timp necesar sa bagi o tura de MTB, vremea e cam nasola, potecile alpine sunt prea departe sau mai stiu eu ce... incearca si geocaching! Merita!