22 ianuarie 2010

Pelerinaj cu bicicleta

Dupa ce am citit cartea lui Kerkeling am purces spre o librarie sa imi procur o noua lectura pentru orele de seara. Cartea scrisa de Bettina Selby arata promitatoate, acelasi drum de pelerinaj  spre Santiago de Compostela de data asta dintr-o alta perspectiva: singura pe bicicleta pornind de la Vézelay din mijlocul Frantei. Perfect!

Bettina Selby 
ISBN-13: 978-3492241403
sursa: amazon.de

Pentru iubitorul de calatorii si mers pe bicicleta povestirea doamnei Selby nu ofera prea mult, partea de mers pe bicicleta se reduce la introducerile de capitol destul de scurt si la finalul capitoleleor unde de cele mai multe ori metodele de campare si bivuac sunt descrise mai amanuntit.

Cartea mi-a fost destul de dezamagitoare, ma asteptam la cu totul altceva, un strop de adrenalina, mai multa bicicleta si calatorie. In schimb sunt mult prea multe pagini de istorie a artei si a arhitecturii medievale franceze si spaniole. Daca nu te pasioneaza prea mult subiectul e destul de plictisitor.
La toate astea se adauga extrem de multe informatii despre viata bisericeasca si detalii nenumarate despre biserica catolica, fratii, ordine, preoti si multe alte astfel de amanunte

Ar mai fi de remarcat o mare doza de spiritualitate, in fond este o carte care descrie un pelerinaj iar in treaga viata bisericeasca si trairile avute pe acest drum ocupa un loc destul de central.  Apare descrisa in linii mari si socitatea si mentalitatea oamenilor intalniti pe parcusul turei insa faptul ca excursia e facuta relativ in extrasezon, cu lume putina, temperaturi mai scazute, ii da intergii descrieri o nota destul de trista dupa gustul meu.
Ar fi interesat de aflat cum a fost scrisa cartea. Eu cred ca au fost notate putine pagini de jurnal pe parcursul calatoriei iar ulterior sau in prealabil tanti Selby a scris o intreaga lucrare de doctorat in istoria arhitecturii :).

O struto-camila cu putina bicicleta si pretentii de ghid istoric. Nu prea mi-a placut!