4 decembrie 2009

Peste Alpi

La mare moda mai ales in Germania, o noua aventura inlocuieste fitness-ul si jogging-ul: bicicleta. Toata lumea merge cu bicicleta indiferent de vreme, varsta, sex, anotimp, conditie sociala. E cool! Precis peste cativa ani intreaga nebunie va avea un sfarsit si va parea amuzant sa te uiti la imagini din orasele germane unde toata lumea umbla imbracata in haine multifunctionale din materiale impermeabile, care respira in mod activ si mai ales cu casca pe cap chiar daca merge la o cafea!
Aceea casca care devine un simbol al grabei, un simbol care o face pe vanzatoare sa se grabeasca cu restul ca doar trebuie sa pleci imediat… esti cu casca pe cap, laptopul sub brat iar EA bicicleta e afara! ...cel putin amuzant.

Jutta Speidel, Bruno Maccallini

Wir haben gar kein Auto ...: Mit dem Rad über die Alpen
ISBN-13: 978-3548373188

sursa: amazon.de

Expozanti ai aceste miscari sunt cei doi autori cititi de mine in ultimele doua saptamani: Jutta si Bruno. Ea o nemtoaica tipicara, din München, actrita de succes iar el Bruno de asemenea actor, cunoscut si ca producator de televiziune. Celebri, indragostiti, dornici de aventura, ce poate fi mai atractiv! La toate astea se adauga proiectul de a scrie o carte impreuna care sa descrie o aventura pe bicicleta. La moda, interesant, dragut, curat bestseller!

Nici unul dintre cei doi nu mai facuse o astfel de calatorie. La fel ca in cartea lui Kerkeling asta da o nota amuzanta intregii descrieri. Pregatirile, planurile, vizita la magazinul de biciclete, antrenamentele sunt extrem de hazlii. Cea ce este extrem de interesant este ideea de a scrie cartea in doi si nu oricum, fiecare etapa a calatoriei este descrisa in capitole separate prin prisma celor doi, un capitol povestit de Jutta si imediat repovestit de Bruno. Din cate am inteles cele doua variante au luat nastere separat, o parte scrisa la München iar cea de-a doua parte in Italia, dragut!

Tocmai aceasta idee de a scrie in doua versiuni pune in lumina, intr-un mod original si exploatat de cei doi, diferentele dintre autori in mentalitate, sentimente, mod de a privi lumea: o data diferentele dintre sexe iar pe de alta parte difenta culturala intre doua natiuni cea germana si cea italiana. Extrem de comic, usor de citit si incitant devine intreaga povestire.

Calatorul si pasionatul de bicicleta mai afla ceva informatii bunicele despre un traseu de bicicleta ce porneste din apropierea orasului München traverseaza Alpii pe vechiul drum roman Via Claudia Augusta pana in Italia in orasul Meran. E vorba de sapte etape cu lungimi cuprinse intre 40 si 80 de km facute lejer, cu biciclete de ’29 si genti cu bagaje, descrise simplu si amuzant.

Drumul in sine e usurel, reprezinta poate cel mai usor mod de a trece Alpii, insa merita oricum, alaturi de peisajele alpine se adauga si o nota de apropiere fata de populatia locala, lumea satelor si hanurilor alpine, bine expuse de Jutta si Bruno. Ca o parere subiectiva, mi-a placut mai mult descrierea Juttei, e mai dinamica, mai hazlie si poate pentru ca are o mare inclinatie critica asupra comportamentului barbatesc.

Faina carte, ce sa zic, am citit-o pe nerasuflate la ore tarzii :)) Merita!