25 noiembrie 2009

Cartea calatorului

Pe langa cartile de arheologie, ziare sau alte hartii de consum incep aici un proiect pe care l-as boteza: cartea calatorului. Adica o data cu venirea iernii mi-am pus bicicleta in cui si m-am apucat de citit serios in germana macar o cartulie pe luna, carticele pe care le voi prezenta aici asa cum le gasesc eu.


Hape Kerkeling
Ich bin dann mal weg: Meine Reise auf dem Jakobsweg
ISBN-13: 978-3492251754
sursa: amazon.de

Hape Kerkeling cunoscut comediant si vedeta de televiziune in mediul cultural german, prezinta in cartea: „Ich bin dann mal weg: Meine Reise auf dem Jakobsweg“ calatoria sa pe drumul spaniol de pelerinaj spre mormantul apostolului Iacob in Santiago de Compostela, mai bine de o luna umblata pe jos de la poalele franceze ale Pirineilor pana la Atlantic.

Lucrarea in sine a fost vreme de luni de zile bestseller in librariile germane, a ajuns la a sasea editie asta si datorita popularitatii de care se bucura autorul. Cred ca a devenit la mare moda si e foarte profitabil sa devii macar scurt timp celebru si sa publici o carte :)

Din punct de vedere al calatorului pasionat sau al montaniardului cartea este foarte interesanta, Kerkeling porneste in aceasta aventura fara pic de antrenament sau fara sa mai fi facut in prealabil calatorii de acest gen si nu este manat pe drumul de pelerinaj de adanci necesitati spirituale sau sportive. Astfel in prima parte a cartii multe aspecte legate de planificarea calatoriei sau de dozarea efortul fizic devin foarte amuzante.

Alaturi de relatarea detaliata a fiecarei etape a calatoriei sale, povestirea e marcata din cand in cand de mici interventii narative din viata personala si profesionala a autorului cu multe detalii picante.

Poate cel mai important aspect al cartii este prezentarea simpla asa cum se simte acesta in mod direct, direct de la sursa a locurilor, oraselor, a societatii spaniole, diferente si asemanari culturale intre diversi pelerini intalniti pe parcursul calatoriei, toate acestea cu un puternic simt al umorului, chiar daca uneori umorul german suna altfel in urechile est-europene.

O carte extrem de interesanta, amuzanta care merita fiecare cent!